Николић са челницима ПС Савета Европе

Председник Србије Томислав Николић говориће на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру. Србија једна од кључних земаља у процесу даље стабилизације региона Западног Балкана, рекао председник Парламентарне скупштине Жан-Клод Мињоном, после састанка са Николићем.

На пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе (СЕ) говориће председник Републике Србије Томислав Николић, који током боравка у Стразбуру има низ сусрета са званичницима ове организације.

Шефица делегације Србије Александра Ђуровић сматра да је изузетно важно што ће, у години када Србија обележава десетогодишњицу чланства у Савету Европе, председник говорити пред посланицима 47 земаља - чланица те организације.

Николић се састаo са председником Парламентарне скупштине Савета Европе Жан-Клод Мињоном, који је изјавио је да је Србија једна од кључних земаља у процесу даље стабилизације региона Западног Балкана и да је зато веома важан партнер Савету Европе.

Мињон је, после састанка са предеседником Николићем истакао да у том процесу Савет Европе има савезника и помоћ у Србији.

"Србија је за нас веома важна земља и придајемо јој велики значај и пажњу. Са задовољством пружамо прилику председнику Србије да се обрати на пленатном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе", рекао је Мињон.

Николић је рекао да, за разлику од многих других председника не говори на почетку свог мандата, већ годину и по дана касније и да се, у складу с тим, неће усредсредити само на оно што ће Србија урадити у будућности, већ и на оно што је урадила у протеклом периоду.

"Овај храм демократије, владавине и одбране људских права траба да зна шта је Србија данас успела, због чега у целом свету говоре позитивно о Србији и због чега Србија с правом рачуна да уз чланство у Савету Европе, у скорије време свакако буде и члан ЕУ", рекао је Николић. 

Председник Николић поновио је, у разговору са заменицом генералног секретара Савета Европе Габријелом Батаини-Драгони, да Србија не може и никада неће признати независност Косова и Метохије, али да је јасно показала опредељење да разговара и тражи компромис.

Николић је указао да је Србија јасно опредељена да се успостави трајна стабилност и мир у региону и омогући бољи живот за све грађане.

Батаини-Драгони је похвалила настојања Србије да успостави трајну стабилности у региону и посебно истакла личну улогу председника Николића у том процесу.

Она је похвалила и напоре које Србија улаже у борбу против корупције и криминала, истичући да је то изузетно битно на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. 

Председник је разговарао и са шефовима политичких група у Савету Европе, као и са градоначелником Стразбура Роланом Риом.

Рио је председнику Србије уручио медаљу Стразбура, на којој су главни симболи града (катедрала Нотр дам, Савет Европе и Европски парламент), као и копију статуе из катедрале.

Николић је градоначелнику поклонио мотиве ћириличног писма у дуборезу, рад Марије Јовановић.

Председник Србије је потом у књигу гостију Градске куће уписао: "Поносан сам што Стразбур називам својим другим градом. За ваш град ме везују најлепше успомене".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи