Читај ми!

Сарадња са Црном Гором на европском путу

Односи Србије и Црне Горе иду узлазном линијом, а две државе опредељене за унапређење сарадње на плану европских интеграција и економије, поручили премијери Ивица Дачић и Мило Ђукановић. Дачић се састао и са председником Филипом Вујановићем, председником парламента Ранком Кривокапићем и лидерима опозиционих партија.

Премијери Србије и Црне Горе, Ивица Дачић и Мило Ђукановић, оценили су у Подгорици да су односи двеју држава у успону, али да саобраћајне везе између две земље нису на нивоу економске сарадње и потреба грађана.

Дачић је на конференцији за новинаре после разговора с Ђукановићем оценио да је много времена потрошено на ствари које нису од суштинског значаја за животе грађана двеју држава и њихове односе, и то илустровао тридесеточасовним путем воза од Београда до Подгорице, због запуштености пруге и неулагања.

"Нисмо се бавили суштином. Бавили смо се дељењем, а не тражењем заједничких интереса", оценио је Дачић.

Црногорски премијер сагласио се да путна и железничка инфраструктура нису на нивоу економске сарадње двеју држава, потреба грађана и перспективе јачања те сарадње.

Дачић и Ђукановић су истакли да су две државе опредељене за унапређење сарадње на плану европских интеграција и економије. 

"Без имало претензија, могу да констатујем да су наши народи најближи једни другима и, сходно томе, наше државе треба да имају најтешње и пријатељске односе. Желимо сву срећу Црној Гори и свим њеним грађанима", поручио је Дачић. 

Он је додао да више нема скривених планова Београда према Подгорици, нити Подгорице према Београду.

Према Дачићевим речима, две државе су посвећене сарадњи на плану европских интеграција. "Ми подржавамо Црну Гору на путу ка ЕУ и надамо се да ће Србија и Црна Гора бити следеће чланице европске породице", казао је српски премијер.

Ђукановић и Дачић су истакли неопходност успостављања платног промета између две земље и решавања питања двојног држављанства.

У изјави новинарима, Дачић је рекао да је готово немогуће наћи компромис Црне Горе и Србије када је у питању двојно држављанство, јер државе имају потпуно различите концепте решавања тог питања.

Црногорски премијер је рекао да је разговор са Дачићем био, пре свега, посвећен развојним шансама.

Премијери су изразили задовољство због сарадње полиција двеју држава у борби против организованог криминала и корупције.

Дачић, који борави у једнодневној званичној посети Црној Гори, дочекан је у Подгорици уз највише државне и војне почасти, гарду и интонирање химне двеју земаља.

Блискост основ сарадње

Српски премијер се састао и са црногорским председником Филипом Вујановићем и председником парламента Ранком Кривокапићем.

Вујановић и Дачић су оценили да блискост две државе треба да буде основ сарадње у свим областима.

Вујановић је, како је саопштено из његовог кабинета, констатовао да су односи Црне Горе и Србије максимално блиски и пријатељски, какви треба да буду и убудуће, користећи просторе сарадње и партнерства у свим областима.

Он је истакао да интензитет и квалитет државних односа представља добру основу за наставак и снажење економске сарадње, укључујући и заједничко деловање на трећим тржиштима.

Високо оцењујући вредност посете председника Србије Томислава Николића Црној Гори у јануару, Вујановић је исказао очекивање наставка интензивирања добре сарадње влада и свих државних органа за чим постоји једнак и заједнички интерес Црне Горе и Србије.

Дачић се, како је саопштено, сагласио да блискост две државе треба да буде основ сарадње у свим областима, истиčући спремност Владе Србије за такав партнерски однос.

Он је констатовао потребу даљег улагања заједничких напора на унапређењу економске сарадње, посебно у погледу инфраструктурних пројеката од заједничког интереса.

Председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић и српски премијер Ивица Дачић констатовали су данас да између две државе постоји разумевању из којег произилази добра сарадња две земље на економском, али и административном нивоу.

Кривокапић је истакао да између Црне Горе и Србије односи иду узлазном путањом, али и да постоји више области у којима би сарадња могла бити додатно оснажена у корист грађана обе државе.

Саговорници су, како је саопштено из црногорског парламента, разговарали о протоку роба и услуга између две земље са посебним акцентом на сарадњи у области угоститељства и увоза радне снаге.

Са Дачићем су у Подгорицу допутовали и шеф дипломатије Иван Мркић, министар привреде Саша Радуловић и министар саобраћаја Александар Антић. Током посете, Дачић се у Амбасади Србије у Подгорици одвојено састаo с лидерима опозиционих странака - Социјалистичке народне партије и Демократског фронта - Срђаном Милићем и Миодрагом Лекићем, а тема оба састанка била је унапређење односе Србије и Црне Горе.

"То је пре свега начин решавања проблема са платним прометом између Црне Горе и Србије јер се ради о величинама које представљају терет за оне који послују, укупан платни промет је 700 милиона евра. Други елемент су личне карте и држављанство", рекао је лидер СНП-а Срђан Милић.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић разговарао је данас са црногорским колегом Игором Лукшићем. "Са Лукшићем сам разговарао о билатералним питањима, а тема је била и како да заједнички наступамо у одређеним међународним форумима. Разменили смо мишљење и о неким билатералним акцијама", рекао је Мркић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи