Читај ми!

ЛДП тражи изборе после одлуке о датуму

Чедомир Јовановић тражи расписивање ванредних парламентарних избора одмах након одлуке ЕУ о додељивању датуму Србија за почетак приступних преговора.

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић затражио је да се у Србији, одмах по изјашњавању ЕУ о томе да ли ће земљи бити додељен датум за почетак приступних преговора, распишу ванредни парламентарни избори.

"На власт су дошли преваром и лагањем. Годину дана само секу репове које су оставили у протеклих 20 година", рекао је Јовановић на седници Главног одбора ЛДП-а у центру Сава у Београду.

Јовановић је критиковао актуелну владу да је споразум са Приштином потписала само да би консолидовала своју власт и да су се сва обећања о доласку инвестиција свела на хапшења функционера опозиционих странака.

Напоменуо је да тај споразум није победа Србије, али ни њен пораз, јер је "пораз дан у коме је пре 20 година земља кренула погрешним путем".

"Тај споразум сам доживео као шансу за нас, а не за оне који су га потписали и он не сме бити још једна неискоришћена шанса нашег друштва. Мора се водити јасна политика, а предуслов за то је јасна позиција. Ми на њој нисмо", указао је Јовановић.

Према његовим речима, "извор националне болести није у Косовској Митровици, како је то први потпредседник Владе Александар Вучић рекао, већ у Београду".

Oценио je да је Србија данас земља у којој половина друштва чека "од Вучића да дише за њу, а друга половина стрепи, јер се осећа незаштићеном пред свим лошим што види пред собом". 

"Не може читаво друштво да зависи од воље појединца", истакао је Јовановић.

Власти су обећавале да ће Руси доћи у Железару, Арапи и Кинези са милијардама долара, али од свега тога није било ништа, рекао је Јовановић и истакао да "ову земљу само ми можемо да изградимо", а не да од страних инвеститора очекујемо да решавају све наше проблеме. 

Лидер ЛДП-а је истакао да бриселски споразум не сме бити још једна неискоришћена шанса српског друштва.

Рекао је да је потребно редефинисати политичку сцену и успоставити нови формат, "а не привремене коалиције од данас до сутра" и да ниједна странка у Србији нема довољно капацитета за формирање озбиљне политике и њено вођење.

Лидер ЛДП је указао да је обавеза ЛДП-а заузимање позиција у политичком животу земље што је предуслов за успостављање политичке равнотеже.

"За нестатак те неопходне политичке равнотеже одговорност сносимо и ми, јер смо трагали за њом кроз партнерство, договор и апеловали на разум пре свега у односима са Демократском странком", рекао је Јовановић и додао да је ДС најодговорнија за стање у коме се земља тренутно налази.

Најавио је изборну скупштину странке за месец дана и рекао да је ЛДП почео да редефинише свој програм тако да грађанима понуди решења за садашње економске и политичке проблеме са којима се земља суочава.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару