Читај ми!

Дежер оптимиста по питању датума

Оптимиста сам по питању добијања датума за Србију, али Београд и Приштина морају да договоре примену споразума из Брисела, изјавио амбасадор ЕУ Венсан Дежер. Важно наставити са реформама и онда је датум потпуно остварив, оценио Дежер.

Став о датуму за почетак преговора Европске уније са Србијом већина држава чланица Уније засноваће на мишљењу Европске комисије, изјавио је у интервјуу Фонету шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер и нагласио да је, у том смислу, оптимиста.

Београд и Приштина морају, међутим, да договоре примену споразума из Брисела, објаснио је Дежер и напоменуо да за то постоје фиксирани рокови.

Надам се да ће следеће недеље бити постигнут споразум о имплементацији споразума, нагласио је Дежер, који се нада да ће обе стране "у наредним данима и сатима" уложити напор да разговори о плану примене имају плодан исход.

При томе, указао је да "неки од парламената држава чланица ЕУ" чекају са давањем мишљења о датуму почетка преговора са Србијом "управо да би видели да ли и како тече имплементација бриселског споразума".

"Морам да кажем да смо сви ми задовољни што је споразум постигнут. То је нешто што охрабрује. Такође, охрабрује и то што су ваша Влада и Народна скупштина подржали споразум у начелу", истакао је Дежер.

Како сматра, веома је значајно и што највиши званичници Владе, Ивица Дачић и Александар Вучић, објашњавају шта значи бриселски споразум.

"Ту морам посебно да истакнем посету Александра Вучића Косову. Изузетно ценимо такве напоре", поручио је Дежер.

Наставити са започетим реформама

Важно је, додао је, по утврђеном плану наставити и са започетим реформама у области правосуђа, државне управе и локалне самоуправе, као и борби против корупције и дискриминације.

"Уколико се све то настави, онда је и датум потпуно остварив", оценио је Дежер, али није могао да прогнозира шта ће државе чланице одлучити, пошто ће морати да се консултују са својим националним парламентима.

Моје је мишљење да ће већина њих свој суд засновати на основу мишљења Европске комисије. У том смислу сам и оптимиста, истакао је Дежер.

Упитан о повратку расељених, имовини Србије на Косову и трговинској размени, Дежер је напоменуо да "овде говоримо о процесу нормализације који је у току".

"Њега посматрамо кроз све ове споразуме. То је осам споразума, или боље рећи девет, укључујући онај који се тиче официра за везу. Ствари се крећу у правом смеру", оценио је Дежер, мада не иду лако, пошто су питања прилично комплексна.

Посебно је сложено и осетљиво питање расељених лица, не само за Косово, већ и за подручје Босне и Хрватске, рекао је Дежер, истичући да расељени и избегли заслужују повратак, уколико је то њихова жеља.

На нама је да им обезбедимо стабилност и безбедност како би могли да се врате, рекао је Дежер и констатовао да споразум о катастру доста добро функционише.

Залажемо се и за успостављање трговинских односа и ту је врло битан споразум о царинским печатима, оценио је Дежер.

"На Косову се продаје српска роба у укупној вредности од око 300 милиона евра. То је од септембра 2011. године када је споразум постигнут", подсетио је Дежер и оценио да тај споразум "функционише сасвим задовољавајуће".

ЕУ ПРОГРЕС подигао капацитете општина 

Дежер је најавио наставак Програма ЕУ ПРОГРЕС у 24 општине јужне и југозападне Србије, за који је истакао да је "један од најуспешнијих програма" Уније протеклих година.

"Ситуација на југу тешка је управо због диспаритета у развијености овог дела Србије и севера", оценио је Дежер и прецизирао да је тај програм подизао капацитете локалних самоуправа и омогућавао оснивање и успостављање јавних служби.

Захваљујући том програму, биће отворено 3.000 радних места и привучено око 30 милиона евра инвестиција, нагласио је Дежер.

Заједно са партнерима из Швајцарске, додао је Дежер, разматрамо другу генерацију програма, ЕУ ПРОГРЕС 2, у који ћемо, надамо се, уложити више од 20 милиона евра за наредне три или четири године.

На питање о серији разговора које је водио са срењошколцима из разних крајева Србије, Дежер је објаснио да је желео да се представи грађанима, суочи са њиховим питањима и чује "њихове визије и страхове".

Било је доста питања из области образовања, запошљавања, чак сам добио и питање да ли се посао може гарантовати, илустровао је Дежер.

Одговор је, наравно не, јер морате на почетку да учите, да се доказујете и да сами стварате прилике за будућност, поручио је Дежер и додао да је имао доста питања у вези са процедуром приступања ЕУ и Косовом.

"Објаснио сам да нема лаког решења и да не може један слоган да реши цео проблем, већ да морамо да седнемо за исти сто и да за њим нађемо заједничко решење које је функционално за све заједнице", нагласио је Дежер.

То је дух ЕУ, Унија није нешто судбинско, нешто што је неизбежно, оценио је Дежер и закључио да ће за коју годину о њој управо "одлучивати та деца".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару