Читај ми!

Приштина тражи објашњење за Трепчу

Косовска влада ће наредне недеље од Амбасаде САД-а у Приштини тражити објашњење о инвестицији америчке компаније у погоне "Трепче", каже заменица косовског премијера Мимоза Кусари Љиља.

Заменица косовског премијера Мимоза Кусари Љиља најавила је да ће косовска влада наредне недеље затражити од Амбасаде САД у Приштини објашњење о инвестицији америчке компаније у погоне "Трепче".

Љиља је у изјави за портал Газета експрес рекла да Влада нема никакву званичну информацију у вези са јуче потписаним уговором о сарадњи комбината "Трепча" и америчког конзорцијума Ен-Џи-Пи у Влади Србије.

"Немам шта да кажем пошто немам званичне информације. У понедељак ћемо затражити званичну информацију америчке амбасаде, рекла је Љиља.

Она је најавила да ће одмах након добијања информације поступи сходно косовским законима.

У изјави америчке компаније се, према писању косовских медија, каже да би за постизање овог споразума конзорцијум требало уско да сарађује са америчким Стејт дипартментом, како би се решили неки проблеми који постоје у вези са "Трепчом".

Због тога је нама потребна званична инфомрација Амбасаде САД-а, јер ми немамо никакве информације о овој инвестицији, рекла је заменица косовског премијера.

И косовска агенција за приватизацију је оценила да је споразум о пословној сарадњи америчког конзорцијума с представницима Трепче са севера Косовске Митровице противзаконит и да се не може спровести као и да она, "као једини законски представник Трепче", није о томе информисана.

Према Закону о Косовској агенцији за приватизацију, та је институција овлашћена за управљање друштвеним предузећима на Косову, укључујући и овлашћење за продају, преношење или ликвидацију тих предузећа и њихових делова.

У Влади Србије јуче је потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи Рударско-металушког и хемијског комбината "Трепча" и америчког конзорцијума "Њу џенерејшн пауер'', који предвиђа нове инвестиције, повећање обима и квалитета производње и отварање нових радних места у Трепчи.

Председник америчког конзорцијума Чиринџив Катурија том приликом је рекао да Ен-Џи-Пи сарађује са Стејт дипартментом, с циљем да се разреше било која правна питања и проблеми у вези са комбинатом "Трепча".

Катурија је напоменуо да ће се после потписивања уговора са Србијом приступити разговорима са косовском страном и рекао да се нада да ће овај споразум допринети бољем животу свих грађана.

Комбинат Трепча, чије је седиште у Косовској Митровици, сада је у реструктурирању и његов правни статус тренутно није дефинисан.

Подељен је по етничком принципу, 65 до 70 одсто капацитета се налази у јужном делу Косовске Митровице, а остатак у северном делу града.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару