Читај ми!

Вучић: Са Вестервелеом прагматично

Немачка очекује потписивање плана за примену бриселског споразума, како би Србија добила датум за почетак преговора, каже Александар Вучић. Не очекујем лаке или сувише добре вести, али разговараћемо отворено и разумно, наводи Вучић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће у недељу увече разговарати са шефом немачке дипломатије Гвидом Вестервелеом и напоменуо да Немачка очекује потписивање плана за примену бриселског споразума, како би Србија добила датум за почетак преговора.

У недељу увече чекам Вестервелеа када ћемо имати ту приватну вечеру, а потом ћу више знати да вам кажем, рекао је Вучић новинарима у Земуну Вучић на отварању омладинског платоа.

Не очекујем лаке или сувише добре вести, али реално је да Вестервеле очекује потписивање имплементационог плана.

"Од тога какав ће бити тај план зависиће и наша одлука", истакао је вицепремијер.

Разговараћемо отворено, прагматично и разумно, нагласио је Вучић.

"Дакле, они очекују да некакав имплементациони план буде усаглашен и после тога мислим да дилеме неће бити", закључио је Вучић.

Мислим да је Србија заслужила датум и не знам како ће неко објаснити Србији и њеним грађанима да то нису заслужили, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара у вези са евентуалним наметањем плана имплементације, Вучић је рекао да не може ни ЕУ да то направи без наше сагласности.

"Можете нешто да наметнете, али мислим да ЕУ жели сагласност обеју страну и, на крају крајева, то је разговор између Срба и Албанаца - ЕУ јесте важан посредник, али како ћете да спроведете договор који се тиче једне од страна ако немате њену сагласност", рекао је Вучић.

"Не мислим да они (ЕУ) имају идеју да се то спроводи у дело без сагласности Србије и Срба, у крајњој линији", нагласио је Вучић.

Он је рекао да сматра да ће ЕУ тражити поштовање имплементације плана, истакавши да у самој примени споразума има и оног што не спада у сам споразум, већ има и онога што спада у спровођење Резолуције 1244, што још није спроведено.

Састанак са Србима са Космета у наредна два дана

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће се са Србима са Косова и Метохије састати у наредна два, три дана.

"Нама је битно да буде потврђено да се Србима гарантује држављавнство Србије и да они са нашим документима могу да изађу на локалне изборе који треба да буду одржани краја године", рекао је Вучић.

Према његовим речима, после тога би све дилеме, као и оне које се тичу других докумената биле разрешене и не би било више проблема за српску страну.

Он је навео и да Срби приликом разговора прошле седмице нису ни постављали питања у вези са споразумом, већ оно што су извлачили као консеквенце или што су неки политичари говорили да ће то бити консеквенце - питање држављанства, диплома, докумената...

"Не мислим да је споразум био проблем", подвукао је Вучић и додао да тај документ ни данас не хвали, да не мисли да је диван, али и да је то највише што се могло у датом тренутку.

Вицепремијер је оценио и да Срби са КиМ знају да морају да раде са својом владом, да су видели колика је подршка и странака и грађана у Србији за некакве екстремне идеје, те да им је из свега јасно да треба да раде са својом владом и да другу немају.

Први потпредседник Владе рекао је да очекује да ће бити отворен простор за долазак нових инвестиција у земљи и отварање нових радних места ако Србија добије датум за почетак преговора.

Вучић је указао да је један од главних циљева Владе запошљавање младих, а мера која ће томе допринети је и долазак компанија из ИТ сектора из САД, арапских земаља и ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару