Читај ми!

За датум неопходан договор о имплементацији

Европска унија не инсистира на спровођењу свега што је предвиђено у бриселском споразуму до краја јуна, већ жели да се увери да Србија тај споразум није постигла само ради добијања датума, рекао премијер Ивица Дачић. У наредним месецима више о економским питањима, каже премијер.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да ће за добијање датума почетка преговора о чланству Србије у ЕУ бити неопходан договор о плану имплементације бриселског споразума Београда и Приштине.

Дачић је новинарима објаснио да то значи да Европска унија не инсистира на спровођењу свега што је у споразуму предвиђено до краја јуна, већ да жели да се увери да Србија тај споразум није постигла само ради добијања датума.

"ЕУ жели да види да ли је овај споразум постигнут само ради добијања датума а касније се неће применити, као што је било у мандату претходне владе. Претходна влада је да би добила статус кандидата прихватила ИБМ и споразум о представљању Косова на регионалним скуповима. Добили смо статус кандидата а онда то нисмо примењивали, већ је то применила тек ова влада", подсетио је Дачић.

Према његовим речима, у наредним данима главна тема политичких контаката са званичницима из ЕУ ће бити управо да се не пропусти прилика да се добије датум почетка преговора.

"Ми желимо да применимо споразум, а једино што не можемо да прихватимо је да се уради нешто што није предвиђено споразумом. Срби са севера КиМ би требало да буду укључени у имплементацију, али треба ићи корак по корак. Ми ћемо свакако уложити максимум напора да резултат буде позитиван", реко је Дачић.

Уочи предстојеће посете шефа немачке дипломатије Гвида Вестервелеа, Дачић је рекао да не очекује нове услове од ЕУ.

"Ми смо одавно заслужили датум почетка преговора, али ми не одлучујемо о томе. Посета Гвида Вестервелеа је важна јер долази пре процедуре у Бундестагу. Не очекујем да се поставе неки нови услови", рекао је Дачић.

Посету Вестервелеа и долазак шефа британске дипломатије Вилијам Хејга, 30. маја, премијер тумачи као охрабрење.

"То тумачим као охрабрење да се иде напред, а не као неки нови услов, а то сам видео и током недавне посете Вашингтону у разговору са потпредседником Бајденом", нагласио је Дачић.

Премијер је, упитан да ли ће заједница српских општина бити формирана пре локалних избора на Косову, рекао да је део плана да се учествује на локалним изборима да би након тога у правом смислу те речи заједница могла да се конституише.

"Заједница је сачињена од изабраних представника и сада се разговара шта ћемо радити дотле и да ли ће ту постојати неко привремено тело. Ми ту сагласност још нисмо постигли, као што нисмо постигли ни сагласност око избора јер ту је неопходно учешће ОЕБС-а", рекао је Дачић.

У наредним месецима више о економији

Председник Владе Србије рекао је да се нада да ће у наредним месецима политичка питања бити остављена по страни и да ће држава имати више капацитета да се позабави горућим економским питањима.

"Ја ћу бити срећан ако то буде главна ствар којом се бавимо, јер смо се претходних месеци бавили углавном политичким питањима", ракао је Дачић.  

Дачић је рекао да је јуче разговарао са директорком ММФ и упознао је са ситуацијом, те да очекује разумевање за ставове Србије, а да је на Влади, са друге стране, да утиче на то да дефцит буде што нижи.

"Проблем Србје није у томе да ли има пара, јер веома је лако наћи новац на тржишту, али ми не желимо да се даље задужујемо и не желимо да дефицит угрози макроекономску стабилност", нагласио је Дачић.

Он у наредним месецима очекује мере које ће бити усмерене на контролу дефицита као и мере за подстицање развоја и привлачење инвестиција.

"Ми смо зауставили раст незапослености и приоритет Владе до краја мандата биће управо економски развој и раст запослености", закључио је Дачић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару