Читај ми!

Брисел, и даље без договора

Разговори тимова Београда и Приштине у Бриселу завршени без конкретног договора, али уз одређени помак у приближавању ставова о овим питањима. Тема састанка били енергетика и телекомуникације.

У Бриселу су разговори Београда и Приштине о телекомуникацијама и енергетици завршени без конкретног договора, али уз одређени помак у приближавању ставова о овим питањима, рекао шеф београдског тима Дејан Павићевић.

"Ова рунда је протекла одлично, у једном врло конструктивном духу", оценио је Павићевић након четворочасовних разговора са приштинским тимом.

Павићевић је, међутим, додао да није било конкретног договора, упркос конструктивном приступу обе стране, као и представника Европске комисије Пјера Мирела, директора за Западни Балкан у дирекцији за проширење Европске комисије.

Павићевић је истакао да је значајно што су осим експерата у разговорима учествовали ресорни министри - Расим Љајић, који је заменик премијера и министар за телекомуникације, као и министарка за енергетику Зорана Михајловић.

Приштинска делегација, коју је предводила потпредседница косовске владе Едита Тахири, није се након разговора обраћала новинарима.

Не желећи да открива детаље данашњих разговора Павићевић је поновио да је најважније да је атмосфера била конструктивна, али је додао и да је "приштинска страна сада много реалистичнија у својим захтевима".

"Остало је још много тема о којима треба да се разговара", рекао је Павићевић и најавио да се ускоро могу очекивати нове рунде техничког дијалога, рекавши да је уверен да ће споразум о енергетици и телекомуникација бити постигнут.

"Битно је да смо на добром путу, да у светлу политичког договора, који је на неки начин био спиритус мувенс у овој рунди, обезбедимо енергетску сигурност за српске заједнице и отклонимо проблеме везане за фиксну и мобилну телефонију", истакао је Павићевић.

Нова рунда дијалога на високом политичком нивоу у кабинету шефице европске дипломатије Кетрин Ештон заказана је за уторак, 21. мај, када ће се састати председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи.

"Очекујем да ће тај сусрет дати додатни подстрек и будућим техничким разговорима", рекао је Павићевић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару