Читај ми!

Вучић: Добре вести за Србију и Белорусију

Унапређење економске и трговинске сарадње били су тема разговора делегација Србије и Белорусије. Мислим да имамо неколико добрих вести за грађане Србије и Белорусије, каже Александар Вучић. Постигнут принципијелан договор о формирању два заједничка холдинга из области машиноградње, саопштио вицепремијер Белорусије Пјотр Прокопович.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и његов белоруски колега Пјотр Прокопович разговарали су о унапређивању економске и трговинске сарадње и међусобним улагањима, с циљем да се обезбеди веће запошљавање и решавање горућих економских проблема у Србији. Одржан је и Пословни форум Србија и Белорусија.

"Мислим да имамо неколико добрих вести за грађане Србије и Белорусије", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после сусрета у Влади Србије.

Вучић је прецизирао да је са Прокоповичем разговарао о сарадњи српске фабрике "Прва петолетка" са белоруским партнером и истакао да се ускоро очекује да из Белорусије стигне коначна понуда о сарадњи.

Према његовим речима, исто важи и за фабрику "14. октобар", а разговарало се и о сарадњи компанија "МАЗ" и "ФАП".

"Покушавамо да решимо горуће виталне проблеме у Србији, оно што Србији односи милионе. Циљ је што веће запошљавање", рекао је Вучић.

Једна од тема разговора, како је рекао, биле су и радне дозволе у Белорусији, како би се обезбедило да фирме које реализују грађевинске пројекте на територији те земље запошљавају српске раднике.

Међу темама, било је и решавање питање смедеревске Железаре, а Вучић је рекао да се нада  да ће решење за то питање бити пронађено у најскорије време.

Како је Вучић рекао, са Прокоповичем је договарана и сарадња у области пољопривредних машина, по чему је Белорусија позната.

Вучић је подсетио да је Влада кренула у проналажење најбољег могућег решења за фабрике "ИМТ" и "ИМР" и да постоји спремност да се са Белорусијом сарађује по том питању.

Он је, такође, констатовао да две државе имају добре политичке односе и подсетио да Белорусија подржава став Србије кад је реч о једнострано проглашеној независности Косова, на чему им је Србија захвална.

Договорена два заједничка холдинга

Владе Србије и Белорусије постигле су принципијелан договор о формирању два заједничка холдинга из области машиноградње, изјавио потпредседник Владе Белорусије Пјотр Прокопович.

"Договорена је и реализација бројних пројеката у Белорусији, која ће значити отварање радних места и у Белорусији и у Србији", рекао је Прокопович, након састанка са делегацијим Владе Србије.

Прокопович је истакао да Србија и Белорусија имају јако добру перспективу за сарадњу, пре свега у економској области.

Вредност робног промета између Србије и Белорусије у прошлој години износила је 150 милиона долара, што је, према његовим речима, јако мало. Како је рекао, заједнички је задатак да та бројка у будућности буде много већа.

"Резултати из првог тромесечја ове године нам говоре да је то врло реално, пошто је за прва три месеца робни промет повећан за 40 одсто у односу на исти период лане", истакао је Прокопович.

Прокопович је указао да је посета белоруске делегације Србији наставак разговора и почетак реализације пројеката који су одређени током посете српског председника Томислава Николића тој земљи, у марту ове године.

Како је напоменуо, председници две земље су одредили програм за сарадњу Србије и Белорусије у најближем периоду.

Прокопович је закључио да је отварање заједничких предузећа у Србији и Белорусији "веома перспективно".

"Србију видимо као могућност да будемо присутни, не само у Србији и на Балкану, већ и као одређен прозор за наш наступ у Европи", навео је вицепремијер Белорусије.

Прокопович је оценио да ће сарадња две земље пружити могућност и српским предузећима и бизнисменима, да преко Белорусије, уђу на читаво евро-азијско тржиште.

Делегација Белорусије, на челу са Прокоповичем, борави у дводневној посети Србији, а у саставу делегације је 40 чланова - министара, заменика министара и привредника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару