Читај ми!

Бејли: Најважнија примена споразума

Амбасадорка Луксембурга у Београду Саша Бејли оцењује да је Србија остварила изузетан напредак који би требало да води позитивној одлуци о датуму за ЕУ. Важно да се уложе "сви могући напори" како би се услагласио и план примене споразума са Приштином, рекла Бејли за агенцију "Бета". Србија има подршку Луксембурга на путу ка ЕУ, истакла Бејли у разговору са председником српског парламента.

Србија је остварила изузетан напредак који би требало да води позитивној одлуци о датуму за почетак преговора са ЕУ, а сада је врло важно да се уложе "сви могући напори" како би се услагласио и план примене споразума са Приштином, рекла је амбасадорка Луксембурга у Србији Саша Бејли.

У интервјуу за портал Еурактив Србија и агенцију Бета, Бејли је оценила да је Србија остварила изузетан напредак у испуњавању услова што би требало да омогући Европском савету да се сагласи да отвори преговоре о чланству Србије у ЕУ.

"Желим да похвалим Владу Србије за изузетну политичку храброст коју је показала и врло јасну усредсређеност на будућност, што је врло важно, и што ће, уверена сам, такође омогућити Европском савету да донесе одлуку да отвори приступне преговоре са Србијом", рекла је амбасадорка.

Бејли је уверена да ће Влада Србије у наредним недељима показати политичку храброст и одлучност како би обезбедило да се постигне договор о плану примене споразума који су Београд и Приштина постигли 19. априла.

Упитана да ли постоји могућност да Србији буде додељен датум и ако тај план не буде усаглашен, рекла је да је уверена да ће договор о плану бити постигнут и да је изузетно важно да се "сада уложе сви могући напори" да се то учини до састанка Европског савета, 25. јуна.

"Не могу да замислим да Европски савет неће моћи да буде у стању да донесе одлуку о отварању преговора. Врло је важно да се наредних недеља учине ти напори", рекла је амбасадорка.

Бејли је додала да ће "Луксембург пружити сву своју подршку како би Европски савет донео праву одлуку" о отварању преговора са Србијом. Бејли је оценила да нема разлога за страховања да би одлука о отварању преговора, ако не буде донета у јуну, могла бити одложена на дуже.

"Мислим да је Србија остварила изузетан напредак тиме што је постигла договор са Пришитном у преговорима и мислим да ће то бити препознато. Заиста мислим да је историјски тренутак дошао", рекла је амбасадорка.

Мање тражилаца азила из Србије

Бејли је навела да се у прва четири месеца ове године број грађана Србије који долазе у Луксембург да траже азил драстично смањио, на пет одсто укупног броја тражилаца азила са 43 одсто у периоду 2010-2012. године.

"Желим да пренесем захвалност Луксембурга властима Србије на изузетној сарадњи на решавању тог проблема с којим смо се суочили", рекла је Бејли, наводећи да Србија више није земља због које у Луксембургу постоји забирнутост у том смислу.

Амбасадорка је рекла да су кроз сарадњу са српским властима утврђени прави разлози те појаве и да су на обе стране предузете мере, попут убрзања процедуре за азил у Луксембургу и корака у решавању питања положаја припадника мањина у Србији, посебно у сиромашним деловима.

Луксембург је, како је истакла, такође покренуо пројекте који треба да помогну у запошљавању грађана који живе у сиромашним крајевима Србије, пре свега на југу.

Бејли, која је амбасадорка Луксембурга у Србији на нерезиденцијалној основи, каже да су њени контакти са српским властима одлични и да је комуникација с њима врло спонтана и непосредна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару