Читај ми!

Подршка САД за споразум и датум

Америка подржава европске интеграције Србије, рекао премијер Ивица Дачић после састанка са потпредседником САД Џозефом Баједном и истакао да је позиција Београда знатно ојачана након бриселског договора.

Председник Владе Србије Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са потпредседником САД Џозефом Бајденом. Дачић је учествовао и на бизнис форуму у Вашингтону, који је организовала амбасада Србије.

Дачић је рекао да је Србија од Америке добила политичку подршку за примену бриселског споразума. 

Према Дачићевим речима, уколико споразум са Приштином буде имплементиран на време, САД ће уложити свој међународни утицај да земље чланице ЕУ донесу одлуку од датуму за почетак преговора са Србијом.

Он је рекао да Америка даје подршку Србији у приступању Европској унији. 

"Веома ми је драго да је Бајден рекао да не може да замисли Европу без Србије, односно да је за стабилност читаве Европе важно да Србија буде део Европе и да је политички и безбедносни интерес да Србија буде интегрисана у ЕУ и да у том смислу ће уколико дође до импелментације онога што је договорено у Бриселу САД свесрдно помоћи да Србија добије датум за отпочињање преговора о члансртву у ЕУ", истакао је Дачић за РТС.

Говорећи о томе да ли ће САД помоћи импелментацију споразума на терену, Дачић је рекао да велики део онога што треба да се спроведе ће на неки начин зависити од међународног присуства на КиМ.

"Ја сам се заложио да Кфор остане што дуже зато што је он сада у овој ситуацији једини гарант безбедности на КиМ и у том смислу ће америчка администрација утицати на то да међународне снаге испуне оно што је њихиов главним задатак, а то је да се сачува мир и безедност за све грађане Косова и Метохије", рекао је Дачић. 

Из кабинета америчког потпредседника саопштено је да је Бајден на састанку са Дачићем поново нагласио преданост САД снажном и све дубљем билатералном партнерству са Србијом, као и да му је честитао на склапању почетног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, постигнутог уз помоћ ЕУ.  

Тај споразум, како се наводи у саопштењу, садржи наду у напредовање "европских аспирација обе земље" и осигуравање мирољубиве и безбедне будућности за њихове грађане.

Предузимајући тај важан корак премијер Дачић и његова влада приказали су способност и чврстину, нагласио је Бајден. Он је истакао важност да Србија и Косово експедитивно крену напред у спровођењу обавеза преузетих током дијалога и потпуној имплементацији њиховог споразума и позвао их да искористе ту историјску прилику и покрену своје земље напред. 

На питање шта мисли о најавама да би ЕУ могла да изађе са својим планом за имплементацију, ако не буде договора Приштине и Београда, Ивица Дачић је одговорио да "до сада није био обичај да се излази са неким планом који до тада није био разматран".

Према речима Дачића, Бајден је рекао да је Србија стуб стабилности не само на Балкану, већ и у читавој Европи.

Дачић каже да Србија и Америка треба да граде нове односе који ће се заснивати на заједничким интересима, а не на ономе што их је делило у прошлости.

На састанку са Бајденом, било је речи и о економској сарадњи, односно о повећању трговинске размене изеђу Србије и Америке.

Ивица Дачић се нада да ће после ове посете и сусрета са Бајденом, амерички инвеститори благонаклоније гледати на Србију и да ће се лакше одлучити да улажу свој новац.

Дачић наставља посету Америци где ће се састати и са директорком ММф-а Кристин Лагард.

Председник Владе Србије борави у вишедневној посети САД, коју је започео разговорима са представницима ИТ компанија, обишао  је "Гугл" и "Епл" и најавио да ће те две компаније доћи у Србију до краја године, што ће, како је истакао бити посебно значајно за имиџ Србије. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару