Читај ми!

Расправа о железници

Скупштина Србије размотрила је амандмане на Предлог закона о Железници, а рад ће наставити у понедељак разматрањем амандмана на законе из области здравства. Расправа о том закону у више наврата пресецана је оштрим полемикама махом напредњака и демократа.

18.50- Посланици завршили данашњи рад. 

11.17 - Постављањем посланичких питања, почела седница парламента на којој ће се расправљати о амандманима на Предлог закона о железницама.  

Посланици републичког парламента претресли су данас 60 амандмана на нова законска решења о железници, а расправа о том закону у више наврата пресецана је оштрим полемикама махом напредњака и демократа.

Парламентарци су на тај законски предлог уложили 57 амандмана, од којих је влада прихватила 23, док је три амандмана уложио ресорни Одбор за просторно планирање парламнета.

СВМ, ЛСВ и ЛДП су свако својим амандманима тражили да се управљање на делу железничке инфраструктуре пренесе на покрајину и локалну самоуправу, што влада није прихватила.

Посланица ЛДП Јудита Поповић је рекла да 45 одсто железничке инфраструктуре чини инфраструктура која се налази на територији Војводине и да се до сада лоше управљало том инфраструктуром.

Зоран Анђелковић из СПС-а је рекао да је од 1974. до 1990. године укинуто 287 километара пруга у Војводини када је ЖТП Нови Сад постојао као самостално предузеће и истакао да пруге у Војводини нису девастиране само од 1990. до 2013. године, него и пре тога.

Дебата је скренула и на полемике напредњака и демократа око рада кадрова у јавним предузећима, па и у "Железницама Србије".

Када говоримо о стручности директора "Желеница", знам још десетак посланика који су се играли са електричним возићима када су били мали, али им не пада на памет да буду директори "Железница". То како сте ви у "Колубари" са ћумура за роштиљ прешли на угаљ, а у Железницама са чишћења вагона на место директора, говори о вашој стручности и способности да водите земљу, рекао је посланик ДС-а Срђан Миливојевић.

Реплицирао му је шеф посланика СНС-а Верољуб Арсић, који је навео да треба правити разлику између чишћења вагона и чишћења благајни.

Прва лига која је била у претходној влади заснивала се на чишћењу благајни, одговорио је Арсић, који је рекао и да пре свега треба гледати резултате, а да су резултати претходне власти "Развојна банка Војводине", "Развојни фонд" и "Агробанка".

То су јако лоши резултати, а најумнији људи су тамо, само што се нису бавили тиме како да унапреде, већ како да почисте. Ипак бих био тај који чисти вагоне, а не благајне, рекао је Арсић.

Арсићу је реплицирао Миливојевићев колега из ДС-а Јанко Веселиновић, који је рекао да нико није против да се истражи ко је чистио благајне, да су их многи чистили, али да њихово процесуирање није адекватно, односно да се процесуриају само они који имају неке везе са ДС.

Полемика ДС-а и СНС-а

Демократе и напредњаци су полемисали и око тога ко свађа Београд и Нови Сад.

Тако је напредњак Зоран Бабић позвао посланике да престану да свађају делове Србије једне са другима и да престану да свађају Београд и Нови Сад.

Ова влада је дала одговор на питање 'ди су наши новци'. Дат је одговор - ето су новци у "Развојној банци Војводине" и "Развојном фонду Војводине - сагорени, потрошени и покрадени, рекао је Бабић.

Реплицирао је шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић, који је рекао да нико не покушава да свађа делове Србије и да су те тезе неистините и неодрживе.

Он је рекао и да је за непотребну расправу крива владајућа коалиција, а да је опозиција само желела да додатно прецизира и омогући да још неко учествује у одржавању пруга које су у лошем стању.

Министар Милутин Мркоњић је рекао да преузима обавезу да све што су посланици рекли стави у један кош и донесе коначну одлуку наводећи да је од 10 возова који су добијени из руског кредита пет отишло Војводини.

На то је шеф посланика СВМ-а Балинт Пастор рекао да се нада да ће неки од амандмана које су посланички клубови улагали, а тиче се управљања железничком инфрастуктуром бити усвојени.

Посланичка питања

У делу седнице за посланичка питања, парламентарци су тражили од надлежних да одговоре које мере ће предузети да побољшају економску ситуацију, како ће исплатити накнаде ратним ветеранима, субвенције пољопривредницима, али и заштити српски бренд - малину.

Демократе су навеле да је економска ситуација у земљи лоша, да незапосленост расте и да износи 30 одсто, што Србију, како тврде, сврстава у европски врх, а да је инфлација у априлу била двоструко већа од планиране, због чега су упитале владу шта ће предузети да се то промени.  

Посланик клуба СНС Миодраг Линта рекао је да је у протеклим годинама у неколико градова у Србији изграђено 3.500 стамбених објеката за избеглице, а 3.000 породица је добило могућност да те станове откупи у складу са Законом о избеглицама, док то није омогућено за 530 породица. Он је од министра грађевине Велимира Илића затражио да се додатно ангажује како би те породице оствариле своја права.

СПО је покренуо питање реституције, па је посланик те странке Жика Гојковић упитао када ће држава одлучити да врати имовину у натури, наводећи да ниједан метар земљшта и пашњака није враћен грађанима.  

СДПС је питао владу шта намерава да уради како би заштитила малину као српски бренд на светском тржишту "или се чека да нам и то неко отме као што су отели шљивовицу", док је ЛДП занимало зашто још није донет правилник о лиценцирању друштава која би се бавила социјалним питањима.

Посланик ЛДП-а Миљенко Дерета оценио је да се иза тога крије како недостатак средстава, тако и "неспремност институција да се предузму реформе које су неопходне, али и неодговорност оних који раде у државној управи према корисницима" и упитао коме је то дато као радни задатак и ко ће за то сносити последице.   

Посланици актуелну седницу настављају у понедељак, 20. маја када ће разматрати амандмане на законе у области здравства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару