Читај ми!

Скупштина о учешћу војске у мисији у Малију

Парламент разматраo Предлог одлуке о употреби и учешћу припадника Војске Србије у Мисији Европске уније у Малију. Ангажовање припадника ВС у мултинационалним операцијама доприноси јачању капацитета и националне безбедности, оценио шеф српске дипломатије Иван Мркић.

18.39 - Посланици републичког парламента завршили су данашњи рад, а пред њима ће се сутра наћи амандмани на Предлог закона о железницама.

15.30 - Оштра полемика посланице СНС-а Јадранке Јоксимовић са послаником ПУПС-a Борисавом Ковачевићем о контроли служби безбедности.

11.20 - Почела седница Скупштине Србије.

Посланици Скупштине Србије расправљали су о одлукама и извештајима из области безбедности и војске. На дневном реду је Предлог одлуке о употреби и учешћу припадника Војске Србије у Мисији Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Малија у 2013. години.

Министар спољних послова Иван Мркић поручио је да је позивом ЕУ Србији да учествује у мисији Уније у Малију отворено ново поглавље у односима Србије и ЕУ које подразумева продубљивање досадашње сарадње и партнерских односа.

Мркић је у Скупштини Србије, образлажући Предлог одлуке о употреби и учешћу припадника Војске Србије у Мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија, рекао да ангажовање припадника ВС у мултинационалним операцијама доприноси јачању капацитета и националне безбедности.

Шеф дипломатије је рекао да је потребно да се парламент изјасни о предложеној одлуци будући да је позив стигао пошто је већ усвојен годишњи план учешћа ВС у мултинационалним операцијама па ова мисија њиме није предвиђена и позвао посланике да подрже одлуку.

Посланици у обједињеној расправи дебатују и о извештају скупштинског Одбора за контролу служби безбедности о извршеном надзору над радом служби безбедности.

Председнца тог скупштинског радног тела Јадранка Јоксимовић је рекла да је сектор безбедности увек "обавијен неким велом тајни", али управо због тога чланови Одбора треба да обављају контролну функцију балансирајући између онога што службе морају да раде и са друге стране цивилне и демократске власти.

Јоксимовићева је рекла да су седнице тог Одбора конструктивне и да је до сада одржано пет седница, а седницама су присуствовали и директори и припадници служби безбедности и одговарали на питања.

Оштра полемика унутар владајуће коалиције 

Расправу посланика Скупштине Србије о извештају о контроли служби безбедности обележила је полемика Јадранке Јоксимовћ с послаником ПУПС-a Борисавом Ковачевићем, некадашњим радником обавештајних служби.

После полемике Јадранке Јоксимовић и Ковачевића, посланик ЛДП-а Бојан Ђурић подсетио је да парламент разматра извештај о контроли служби безбедности два дана после некаданшњег празника - Дана безбедности.

Ђурић је потом говворио о предлогу одлуке за учешће припадника Војске Србије у мисији ЕУ у Малију.

Он је рекао да је сваки евро уложен у српског војника у Малију или у било којој мисији широм света много кориснији за Србију и паметније уложен новац, него један евро или долар који Србија већ годину дана троши "на прилично бесмислену мисију и ангажман рецимо господина Вука Јеремића" који је председавајући Генералне скупштине УН.

Посланици опозиционе Демократске странке Србије (ДСС) најавили су да неће подржати учешће у мисији ЕУ у Малију и оценили да је то што се та одлука доноси по хитном поступку, последица жеље власти да се "додвори Европској унији".

"ДСС неће подржати Предлог одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мисији ЕУ у Малију јер је апсурдно да Србија којој је угрожен територијални интегритет, иде да брани територијални интегритет друге земље", рекао је шеф посланичке групе ДСС-а Слободан Самарџић новинарима.

Скупштина ће разматрати и могућности измена Закона о буџетском систему и о Државној ревизорској институцији, којој је Одбор предложио да извештај о ревизији трошења јавних средстава служби безбедности доставља Одбору за контролу служби безбедности.

Скупштина је нову седницу са 14 тачака дневног дневног реда почела у среду, 8. маја. До сада су размотрени Предлози закона о железници, о правима пацијената и о заштити лица с менталним сметњама, Предлог закона о објављивању закона и других прописа и аката и о изменама Законика о кривичном поступку.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару