Читај ми!

Свечана академија у Сремским Карловцима

На Свечаној академији поводом 165. годишњице проглашења Војводине у Сремским Карловцима, Иштван Пастор изјавио да Војводина има неколико векова традиције захтева за аутономијом. Сремски Карловци треба да постану културни, научни и туристички центар, српски Оксфорд, рекао Бојан Пајтић.

Војводина има неколико векова традиције захтева за аутономијом, изјавио Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор на Свечаној академији поводом 165. годишњице проглашења Војводине у Сремским Карловцима.

"Не треба заборавити да су захтеви за аутономијом те 1848. године имали традицију дужу од 150 година, још од Чарнојевића. Ти су захтеви увек били персонална и територијална аутономија. И то само аутономија, не и држава. Војводина је увек неговала своју традицију аутономности", рекао је Пастор у Сремским Карловцима, на Свечаној академији поводом 165. годишњице проглашења Војводине.

Мајска скупштина одржана је од 13. до 15. маја 1848. године у Сремским Карловцима, када је проглашена српска Војводина у оквиру тадашње Хабсбуршке монархије.

Пастор је подсетио да је тада донет и предлог либералног устава Војводине, који је био у духу федерализма и који је бечка влада дочекала с негодовањем, видећи у њему сепаратистичке тежње.

Пастор указује да се начини политичког понашања и мишљења од пре 165 година понављају и данас.

"Али, Војводина је настајала и бранила се кроз депровинцијализацију, кроз изградњу институција, у којима су узимали учешће представници свих националних заједница који живе овде. Свака политика која је била супротна томе, водила је провинцијализацији и исцрпљивању војвођанских ресурса", рекао је Пастор.

Према његовим речима, не постоје изоловане историје и културе. "А код нас у Војводини се наши идентитети, традиције и сећања обликују кроз мноштво заједничких вредности. Војводина је прича о луталаштву, сеобама", рекао је председник Скупштине Војводине.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да Србима на Косову треба обезбедити максимум права у тешким околностима, а грађани у Војводини, Београду и другде у Србији треба да уреде Србију као модерну европску државу.

Пајтић је оценио да Србија однос према самој себи показује и односом према Сремским Карловцима.

"Ево нас у граду који треба да буде српски Оксфорд. Ако не буде, нисмо га ни заслужили. Зато Србија данас треба да посвети цео један вредан пројекат Сремским Карловцима. Да Карловце препородимо бар онолико колико су Карловци препородили нас. Да овде створимо културни, научни и туристички центар којим ћемо се поносити онолико колико се поносимо собом", поручио је покрајински премијер.

Градоначелник Београда Драган Ђилас и градоначелник Сремских Карловаца Миленко Филиповић потписали су данас Повељу о сарадњи та два града.

Филиповић је рекао да је тај сремски градић, иако неупоредиво мањи, једнако вредан као Београд, због своје богате историје и значаја за српску културу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару