Одбор подржао учешће Војске Србије у Малију

Скупштински одбор за одбрану и унутрашње послове усвојио Одлуку о учешћу до 13 припадника Војске Србије у Мисији ЕУ у Малију. Скупштини Србије предложено да по хитном поступку размотри ту одлуку.

Одлуку о учешћу до 13 припадника Војске Србије у Мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија усвојио је скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове.

Како је рекао Мирослав Јовановић из Министарства одбране, мисија је неборбена, у трајању од 15 месеци, умерено је ризична и за њу је из редовних средстава издвојено око 75 милиона динара.

Скупштини Србије предложено је да по хитном поступку размотри одлуку о учешћу припадника Војске Србије у мисији ЕУ у Малију, рекао је Јовановић.

Јовановић је нагласио да у стенд бај аранжману са УН није планирано учешће ниједне наше борбене јединице у међународним мисијама и да ће га, уколико такав захтев стигне, надлежни државни органи размотрити.

Према његовим речима, мисија у Малију је успостављена одлуком Савета безбедности УН којом је ЕУ носилац те мисије, а ми смо добили позив од високе представнице ЕУ Кетрин Ештон да у њој учествујемо.

Он је нагласио да ће припадници ВС бити стационирани на простору које контролишу централне власти Малија, а да мисија укупно броји 501 члана.

Члан одбора Момир Стојановић из СНС је рекао да сматра да је ова мисија једна од најризичнијих, без обзира што је неборбена, истакавши да је Мали центар Ал Каиде за северну Африку и да се стога треба запитати какве импликације по безбедност земље може имати.

Он је рекао да јесте за слање припадника ВС у међународне мисије, али да треба показати мало више селективности и опрезности, док је члан одбора Милован Дрецун, такође из СНС-а, изнео мишљење да оваква мисија управо подиже безбедност с обзиром на податке и обавештења која се могу добити.

Ово је позитиван потез и у складу је са стратегијом одбране, подвукао је Дрецун.

Јовановић је још једном поновио да је мисија умереног ризика и да су претходно обављене све потребне радње, прикупљење информације и на основу тога и донета процена ризика.

Председник Одора Душан Бајатовић је затражио да тај одбор одмах буде информисан у случају евентуалних борбених дејстава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару