Читај ми!

Скупштина о изменама Законика о кривичном поступку

Расправа о Предлогу закона о објављивању закона и других прописа и аката и о изменама Законика о кривичном поступку, били на дневном реду седнице парламента. Током маја седница о економској ситуацији, најавио Небојша Стефановић.

 16.07 - Скупштина завршила данас седницу.

10.47 - Почела расправа о изменама предложеног закона о објављивању закона и дригих прописа и о изменама Законика о кривичном поступку.

10.16 - Посланичким питањима почела седница Скупштине на којој ће се расправљати о Предлогу закона о објављивању закона и других прописа и аката.

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о Предлогу закона о објављивању закона и других прописа и аката, а рад ће наставити сутра разматрањем одлуке и извештаја из области безбедности и војске.

Посланици су данас размотрили Предлог закона о објављивању закона и других прописа и аката, који предвиђа да се у Службеном гласнику, поред закона, обавезно објављују и пресуде Европског суда за људска права и потврђени међународни споразуми.

Прецизирано је да се обавезно објављују и акти председника Републике, Владе, министарстава, Уставног суда, Високог савета судства, Државног већа тужилаца, судова и јавних тужилаштава, Народне банке Србије, одлуке тела УН за заштиту људских права, прописи које доносе имаоци
јавних овлашћења, као и исправке аката.

Завршена је начелна расправа и о изменама Законика о кривичном поступку које су предложили посланици из посланичког клуба Српски покрет обнове-Демохришћанска странка Србије Александар Југовић, Олгица Батић, Мирко Чикириз, Жика Гојковић и Александар Чотрић.

Изменама тог законика предвиђено је да лице које је осуђено као организатор организоване криминалне групе или лице осуђено на казну затвора од 40 година не може бити предложено за сведока сарадника.

Посланик ДС-а Срђан Миливојевић питао је када ће на дневни ред доћи предлог демократа да се расправља о економској ситуацији, коју оцењују као катастрофалну. Председник парламента Небојша Стефановић је рекао да ће током овог месеца бити одређен један дан за расправу о економској ситуацији и како је до такве ситуације дошло.

Жучна расправа о економском стању

Данашњу расправу засенила је расправа ДС са посланицима СНС и УРС о економској ситуацији и кривцима за лоше стање српске економије. Одговарајћи на критике демократа, шеф посланика СНС Верољуб Арсић је рекао да није уопште тешко бити бољи од претходне владе, а његов страначи колега Зоран Бабић да су садашњој влади остављени тегови.

"Довољно је да ништа не радимо па ћемо бити бољи. Толико сте штете направили, да ми не треба ништа да радимо. Довољно је да нико ништа не украде у овој земљи и овом народу ће бити макар мало боље", рекао је Арсић и додао да нису напредњаци обећавали у кампањи 200.000 радних места па онда током власти изгубили исто толико радних места.

Шеф посланика ДС Борислав Стефановић узвратио је напредњацима да је актуелној влади једино пошло за руком да повећа потрошачку корпу за 20.000 динара, да повећа број незапослених за 30.000, да смањи стране инвестиције са 2,5 милијарди евра на 100 милиона.

Полемика се повела и између посланика ДС и УРС, па је тако реагујући на критике демократа на рачун министра привреде и финансија Млађана Динкића шеф посланика УРС Владимир Илић рекао да очигледно опседнутост ДС Динкићем не престаје.

Илић је демократама поручио да решавају унутрашње проблеме уместо што нападају УРС и додао - да ли сте се запитали да ли у парламенту треба да расправља и о томе како је завршила помоћ Краљеву и шта је са Развојном банком.

Шеф посланика ДС је узвратио да демократе нису опседнуте Динкићем, већ да су као и сви грађани Србије повређени тиме што Динкић ради.

"Морам да се јавим још једном и заиста што се тиче лоповлука, злоупотреба, криминала и корупције вама нема премца и ту нико не може да се такмичи са вама", одговорио је шеф посланика УРС на шта је Стефановић рекао да је згрожен и потом негодовао код председавајуће Весне Ковач зашто је дозволила да неко износи најгрубље увреде без утемељења.

Посланици су, иначе, расправљали о Предлогу закона о објављивању прописа и других аката којим се предвиђа обавеза Службеног гласника да објављује пресуде Европског суда за људска права, док се предлогом СПО за измену Законика о кривичном поступку онемогућава да статус сведока сарадника имају лица која су осуђена на максималну казну затвора за најтежа кривична дела.

Скупштински одбор за одбрану и унутрашње послове усвојио је Одлуку о учешћу до 13 припадника ВС у Мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија.

Скупштина је нову седницу са 14 тачака дневног дневног реда почела у среду, 8. маја. До сада су размотрени предлози закона о железници, о правима пацијената и о заштити лица с менталним сметњама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару