Читај ми!

Ђурић: Не одустајемо од примене споразума

Након посете Александра Вучића Космету, Срби из јужне покрајине далеко су боље упознати са споразумом и намерама Србије у наредном периоду, каже за РТС саветник председника Србије Марко Ђурић. Држава Србија и Влада неће одустати ни од једног интереса када је реч о примени споразума, истакао Ђурић.

Саветник председника Србије Марко Ђурић каже да су Срби на Косову и Метохији, након посете вицепремијера Александра Вучића јужној покрајини, далеко боље упознати са елементима споразума и тиме како Србија намерава да се односи и према Косову и институцијама у наредном периоду.

"Срби на Косову су добили додатне гаранције да неће бити ни смањења улагања, ни смањења суштинског присуства Србије на Косову и Метохији. Добили су директне гаранције да, ако будемо радили заједно, можемо да изградимо више од онога што имамо данас и да уђемо у нову фазу борбе за наше интересе на Косову и Метохији", рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

На питање да ли очекују договор са Србима на Косову, Ђурић је одговорио да очекују да се у наредном периоду настави са приближивањем ставова са представницима Срба на Косову и Метохији. "Милим да је направљен врло квалитетан корак у том правцу", истакао је Ђурић.

Саветник председника Србије наводи да ће у политичкој јавности бити оних који ће "малициозно из сопственог политичког рачуна да дочекају на нож сваку иницијативу која долази од владајућих странака", али није прецизирао на кога конкретно мисли.

"Реч је углавном о људима који се сами нису исказали превише у претходним годинама у бризи за Косово и Метохију и када је било речи о потреби да се задржи чврста позиција у преговорима. Сада, када је цела Србија добила у наслеђе једну јако тешку ситуацију, виде прилику да се прикажу у тобожњој одбрани", рекао је Ђурић.

"Међутим, истина је да држава Србија и Влада Србије неће одустати ни од једног јединог интереса када је реч о имплементацији споразума и нећемо дати аргументе онима који тврде да овај споразум не пружа шансу да градимо будућност и да уствари уђемо у нову фазу политичке борбе за Косово и Метохију", нагласио је Ђурић.

Према његовим речима, на питању Космета сви морају да раде заједно. "Идеја господина Вучића је да окупи све политичке представнике и да са онима који то желе и препознају своју одговорност за будућност Србије на Косову, наставимо да радимо даље", истиче Ђурић.

Када је реч о албанској страни, Ђурић каже да је "видљив изузетан степен иритације код представника Приштине", када је реч о овлашћењима заједнице српских општина.

"Они би желели да фокус примене буде на ономе што њима одговара: на наводном смањењу присуства Србије на Косову и Метохији, односно на трансформацији инсититуција и њиховом прилагођавању и фунцкционисању у условима када треба да буду признате од свих учесника у процесу", навео је саветник председседника Србије.

Тврди да Приштина није спремна да прихвати да од датума који буде одређен, буду успостављене нове институције на начин који би одговарао концепту интеграција институција.

"Суштина је у томе што они не прихватају реч 'дух споразума' која подразумева да се институције Србије претварају у институције које су истовремено признате и од Приштине, као њихове, и од нас као институције заједнице српских општина", објашњава Ђурић.

Ђурић је рекао да ће се стриктно држати слова и духа споразума и да очекује стопроцентну примену, наводећи да је неопходно изградити дугорочно поверење.

"Барикаде нису само од песка и камења, него пре свега барикаде од неповерења и страха. Желимо да створимо услове у којима српске институције на Космету дају пун допринос томе да наша заједница дугорочно може, не само да опстане, него да се развија и живи далеко боље, него што је то био случај до сада", закључио је Ђурић.

Уколико буде потврђен састанак српског и косовског премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија 21. маја, врло је вероватно да ће један од главних акцената у разговорима бити на питањима примене, рекао је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару