Читај ми!

Мркић очекује договор о примени споразума

Наша страна ће учинити све да преговори о примени бриселског спразума буду плодотворни, рекао министар спољних послова Иван Мркић. Реално је да Србија до краја јуна добије датум почетка преговора са ЕУ, рекао Мркић и додао да се увелико ради на формирању тима који ће преговарати са ЕУ.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић изјавио је да очекује да ће следећег месеца бити закључен договор о официрима за везу Београда и Приштине и да ће почети да функционише механизам типа "суи генерис", који ће помоћи у убрзавању комуникације са властима у Приштини.

Мркић је верује да ће исход преговора о примени бриселског споразума бити успешан и да ће наша страна учинити све да и ови преговори буду плодотворни.

"Проблем је изгледа у томе што приштинске власти мисле да ћемо ми ући у нервозу и исхитрено повлачити потезе због приближавања краја јуна. Вара се свако ко тако мисли. Ми и сада, као и до сада, ниједног тренутка нећемо испуштати из вида било шта што може нашкодити нашим интересима", истакао је Мркић у интервјуу листу Данас.

Мркић мисли да је после разговора које је са Србима на северу Косова у недељу водио први потпредседник Владе Србије Александар Вучић њима све много јасније и да ће се од тог дана много лакше опредељивати о томе шта је суштински интерес свих нас, а посебно Срба на КиМ.

"Олако тумачење резултата насталих после дуготрајних напора нашег преговарачког тима, неодговорно је, не одговара стварним околностима и не води мирном животу и развоју Срба на КиМ", сматра Мркић.

На питање шта је план Владе Србије уколико Срби са севера КИМ не промене свој став, Мркић је одговорио: "Ми нећемо никога присиљавати, али пошто су они нераскидиви део нашега ткива, убеђен сам да ће ускоро почети да резонују у свом и укупном интересу и да ћемо заједнички, по ко зна који пут, испливати на површину".

"Српски народ је увек био непоражен када је био јединствен и верујем да ће то бити и овог пута", нагласио је Мркић.

Он мисли да је реално да Србија до краја јуна добије датум почетка преговора са ЕУ.

"Важно је да свако ко посматра наш напор да дође до реализације првог споразума са Приштином, увиђа нашу добру вољу и врло одговорно понашање. Супротној страни не можемо диктирати реципрочно понашање", рекао је Мркић.

Он је рекао и да се увелико ради на формирању тима који ће преговарати са ЕУ после отварања преговора за чланство.

"У томе су превасходно ангажовани потпредседница Владе Сузана Грубјешић, директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић, али и моје министарство. Дочекаћемо спремни одлуку о отпочињању преговора са ЕУ", рекао је Мркић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару