Читај ми!

Дежер: Нема много времена за план примене

За дефинисање плана спровођења договора из Брисела нема још много времена, каже шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер. Време цури и обе стране би требало да уложе максималне напоре да што пре дођу до компромиса, оцењује Дежер.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер изјавио је да нема још много времена да се дефинише и усагласи јасан и кредибилан план спровођења договора из Брисела.

"У овом тренутку је тешко давати било какве прогнозе о исходу расправе о датуму у Европском савету крајем јуна, али време цури и обе стране требало би да уложе максималне напоре да што пре дођу до компромиса", рекао је Дежер за Вечерње новости.

Дежер је подсетио да је са свим претходним договорима који су постизани у дијалогу долазило до проблема онда када на ред дође њихово спровођење.

"Али, увек се и долазило до решења како да се договори спроведу у пракси. Уверен сам да ће тако бити и сада. Уколико тимови за примену споразума Београда и Приштине не успеју да се договоре око плана имплементације, можда ће бити потребна додатна арбитража, на вишем, политичком нивоу", рекао је Дежер.

Према његовим речима, не постоји конкретна спорна тачка, већ су сва питања која се тичу споразума веома комплексна. 

"Наравно, ђаво је увек у детаљима и свесни смо да ће бити компликовано лако и брзо усагласити план имплементације. Сад је најважније да две стране што пре опет седну на сто. Видећемо какав ће исход бити наредних дана", рекао је Дежер.

Одговарајући на питање да ли постоје шансе да Србија у јуну добије датум за почетак преговора са ЕУ и без договора око примене споразума, Дежер је рекао да је у извештају Европске комисије, који је представила Кетрин Ештон, јасно наглашена важност примене споразума.

"И чланице ЕУ, које доносе одлуку о датуму, очекују да имплементација бар започне, и то што пре. Такође, потребно је постићи договор и око електричне енергије и телекомуникација", рекао је Дежер.

Дежер је рекао и да "очекује позитивне дебате у парламентима држава чланица (ЕУ)" уколико се испуне сви елементи, али да не може да предвиди какве ће одлуке о том питању донети 27 влада и скупштина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару