Читај ми!

Разумете ли "бриселски"?

Јаз између Владе Србије и Срба са севера Косова и даље постоји, али први корак је направљен. За договор ће бити потребно време, као и за примену споразума. За то ће бити важно и разумевање Брисела, сматрају гости емисије Око.

Посета првог потпредседника Владе Александра Вучића Космету није уклонила јаз, који постоји између Владе и Срба са севера Косова, али направљен је значајан први корак, оцењују гости емисије Око.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Ставови се нису битно променили, али Вучићава посета Космету има шири позитиван контекст, сматра спољнополитички коментатор Политике Бошко Јакшић.

Према његовом мишљењу, први пут се разбија стара флоскула да Срби никада не пропусте прилику да пропусте прилику.

"Та прилика је споразум који је и болан, али је резултат компромиса који је неопходан и добро је да се ствара таква атмосфера", сматра Јакшић. 

Јакшић каже да задатак који има први потпредседник Владе не може преко ноћи да се преломи, као и да је видљиво да хоће да избегне отпуштање, замене и решење наметнуто силом.

За Ивана Цвејића, уредника агенције Бета, посета је имала симболичан значај. "Нереално је било очекивати да ће одборници са севера у једном дану преокренути ставове. Направљен је први корак. Пре неколико дана имали смо експлозиван митинг у Београду, то је јуче доста амортизовано, коначно смо ушли у политику разговора који ће се наставити", оцењује Цвејић.

Најзначајнија порука Вучићеве посете за Тихомира Тришића, уредника недељника Актер јесте да "структуре на северу Косова, које пружају снажан отпор према споразуму", могу само да рачунају на намере државе да се споразум спроведе.

"Посета је порука тим структурама да ће бити надвладане, очекујем да следеће недеље почну да се одвијају кораци у том смеру. Влада ће наћи аргументацију и за локално лидерство и за неофицијелне структуре, да Србија 28. јуна не пропусти датум", сматра Тришић.

Потребно време и разумевање Брисела

На питање колико дуго процес убеђивања Срба са севера може да потраје, гости Ока одговарају да ће бити потребно време, и за то очекују разумевање Брисела.

Бошко Јакшић сматра да је нереално очекивати да посета од шест или дванаест сати деблокира ситуацију прављену деценијама. 

"То ће вероватно утицати и на то да се примена успорава. Питање је колико ће Брисел показати разумевање или ће тражити немогуће. Фронт одбијања ће остати, али је битно да се сведе на реалну меру. Мислим да то није та већина о којој говори ДСС када каже да нема грађанина на северу Косова који је спреман да прихвати споразум", каже Јакшић.

Пошто је споразум већ парафиран и усвојен у парламенту, како каже Цвејић, сада је реч о некој врсти едукације о томе шта он носи.

"Не знамо бројне детаље како ће бити имплементиран, још се воде разговори на експертском нивоу. Било је јуче озбиљних, егзистенцијалних питања", каже Цвејић.

Очекује и да људи из Министарства просвете оду на Космет и објасне како ће то функционисати.

"Људи су највише заинтересовани за свакодневни живот и ту ће постати врло рационални", истиче Цвејић.

Када је реч о томе у којој фази треба да буде примена споразума када се буде говорило о добијању датума за почетак преговора са ЕУ, гости Ока верују да ће и за то бити потребно време и да то у Бриселу треба да разумеју.

Кажу да "неће бити неопходно да за месец дана профункционишу ствари за које се тек назире  како ће изгледати". Наводе и да постоје мање и више комплексна питања која траже време за решавање попут функционисања заједница општина, ингеренција власти и канала финансирања.

У исто време мораће да се мењају прописи и сместе у правни оквир. Биће важно и да Влада објасни шири контекст споразума, а то је нова политика која се води према Космету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару