Читај ми!

Вучићева посета Космету, дан после

Петосатни дијалог првог потпредседника Владе Александра Вучића са одборницима са севера Космета, парламентарне странке углавном оцењују као мудар и неопходан потез, који ће довести до приближавања ставова. ДСС тврди посета није променила ставове косовских Срба да је споразум неприхватљив.

Ефекти посете Александра Вучића Косову могли би се сумирати - Није договор али јесте напредак.  Вучић каже да јаз између власти у Београду и представника народа на Космету није више "толико дубок", али то не значи да ће Срби на Косову лако прихватити примену бриселског споразума.

Вицепремијер Најављује да ће убудуће све акције бити координисане са народом покрајине и његовом представницима и не искључује могућност новог сусрета већ током недеље.

"Чврсто верујем да ћемо у наредним данима донети заједничку одлуку у корист целе нације. Јучерашњи састанак показао је да они верују својој држави. Свестан сам да идем на политичко стрељање, дошао сам на врата тим људима да им кажем да је Србија уз њих, навео је Вучић.

Вучић за Вечерње новости каже да је говорио само истину, ма колико била болна.

"Тај поштен приступ очигледно је утицао на промену у њиховим размишљањима. Већина њих сада разуме да са разликама не можемо ићи у будућност и зато сам уверен да ћемо све одлуке доносити и спроводити заједно", навео је Вучић.

Да ће договора са Србима са севера бити верују и у кабинету председника државе. Поручују Београда неће бити мање на Косову - и то је јасно показала и јучерашња посета.

Саветник председника Томислава Николића Марко Ђурић рекао је да је први пут после много времена један од највиших званичника Србије седа и разговара непосредно са носиоцима политичке одговорности међу Србима на КиМ и директно одговара на најтежа питања, о њиховом положају, о садржини споразума и нуди конкретне одговоре.

"Најважније је како ће изгледати однос Србије према КиМ, према нашим људима у наредном периоду. Ти одговори недвосмислено шаљу поруку да Београд неће умањивати суштински своје присуство", навео је Ђурић.

Супротног мишљења је десница. Документ остаје неприхватљив за ДСС, који наводи да је посета показала да су "узалудни притисци" на мештане покрајине.

"Нема ниједног Србина на Косову који је за бриселски споразум. Јучерашња посета Александра Вучића не мења јединствен став Срба са Космета који желе да живе по српским законима, у оквиру правног система Србије и у оквиру институција државе Србије", рекао је Петар Петковић из ДСС-а.

Не сме се прекинути комуникација са Владом

Без обзира на све разлике у ставовима појединих политичких представника са Космета, сви мисле да се не сме прекинути комуникација са Владом.

Председник грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић рекао је да је видљива поларизација - ДСС и радикали су имали јасне ставове против, али, како је рекао, ставовои су им били мотивисани партијском политиком.

"Што се тиче других преосталих Срба, ја сам видео забринутост и питања на које су добили одговоре, а неке и нису. У сваком случају долази до поларизације Срба и она ће бити све дубља како време буде протицало", навео је Ивановић.

Заменик директора канцеларије за КиМ Крстимир Пантић рекао је да је општи став да се мора наставити заједно са државом, да се проблеми решавају у координацији и да је ово само почетак онога што ће уследити у наредном периоду, а то је  много чешћа комуникација.

Посланик ДС-а Горан Богдановић сматра да политику не воде само одборници, већ и председници тих странака.

"Не можете ви за два, три сата разговора да чујете свако мишљење, сваког политичког представника. Разговор са одборницима је одлично одрађен посао, али тај разговор се мора наставити и са политичким представницима Срба са Косова не само са општинским челницима", истакао је Богдановић.

За Европу, посета је значајна јер је расветлила недоумице. Ипак, значајнија је обавеза да се споразум примени. Брисел чека скору имплементацију.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер мисли да је веома важно да је до тих разговора дошло и нада се да ће потпредседник Вучић моћи да убеди своје саговорнике, како северно тако и јужно од Ибра.

"Важно је истаћи да су подједнако значајна оба подручја. Сада очекујемо да ће се направити план за имплементацију споразума и да би ускоро могла да почне и реализација постигнутог споразума", навео је Дежер.

У сенци расправе о ефектима посете Уставни суд отпочео је процедуру за оцену уставности бриселског споразума. Формиран је предмет и одређен судија известилац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару