Читај ми!

Вучић: Не треба плашити народ споразумом

Не очекујем да одборници са севера Косова данас прихвате споразум, али очекујем разумевање и поштовање одлука Скупштине и Владе, рекао за РТС Александар Вучић уочи посете Косовској Митровици. Бриселски споразум није савршен, али њим не треба плашити народ, рекао Вучић у Лепосавићу. Вицепремијер и председници општина са севера постигли договор о координисању будућих акција и заједничком деловању.

16.45 - Почео састанак Александра Вучића са одборницима у Косовској Митровици.

15.17 - На крају данашње посете Космету, био бих задовољан већим разумевањем, рекао Александар Вучић за РТС. "Не очекујем да одборници четири општине кажу да прихватају споразум, али очекујем да видим промену у размишљању и ставовима људи", навео је Вучић.

14.02 - Народ који живи на Космету нема резервну државу, рекао председник општине Звечан Драгиша Миловић и додао да је на састанку са Вучићем постигнут договор о координисању будућих акција и заједничком деловању.

12.00 - Бриселски споразум није савршен, али њим не треба плашити народ, рекао Вучић и додао да ће држава бити уз Србе на Косову.

11.46 - После литургије у Храму светог Василија Острошког, Вучић разговара са представницима четири општине са севера Космета. 

10.12 - Александар Вучић стигао у Лепосавић, а са њим је и Александар Вулин, јавља извештач РТС-а.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да је ово трећи пут да разговара са председницима општина са севера Космета, као и да су разговори били плодни и добри, али да има много тога што још треба заједно да се пређе.

"Договорено је да радимо заједно у интересу нашег народа, да координишемо те процесе, јер они немају резервну владу, резервну државу, а ми немамо резервни народ", нагласио је Вучић у изјави за РТС.

Вучић је подсетио да су бриселски споразум прихватиле и Влада и Скуштина, као и да споразум не прихватају одборници четири општине са севера Космета, али је нагласио да ће још разговарати о томе како да се разлике превазиђу и како остварити националне циљеве и интересе.

Када је реч о сусрету са одборницима у Косовској Миторивици, у којој се већина супротставља споразуму, Вучић очекује да ће разговори бити тешки и да ће трајати до касно у ноћ.

"Када су говорили о неком ризику да дођем овде, рекао сам да ризикује само онај ко лаже и обмањује. Онај који говори истину и исто каже и у Београду и у Косовској Миторвици, исто каже у Москви, Бриселу и Вашингтону, тај не обмањује свој народ, најбоље жели за свој народ и хоће да се бори за свој народ", нагласио је Вучић.

Вучић каже да је поносан што то један део људи на Косову то препознаје, и истиче да треба бити реалан, озбиљан и одговоран.

"Биће много тешких ствари, али не треба људе плашити и говорити да су ствари страшније него што стварно јесу. Чини ми се да нисам улепшавао ствари и фарбао их бојама ускршњих јаја да би изгледале лепше, али такође не желим да их представљам много горим него што заиста јесу", рекао је вицепремијер.

Вучић сматра да то сви људи у Србији разумеју, и наглашава да Срби на Косову и Метохији то "све више и све боље разумеју".

"Представницима појединих политичких партија, који су толико жестоки у одбацивању споразума и који су тешке речи износили на мој рачун и рачун мојих пријатеља, који су заједно радили са нама, било је тешко и на кишу да стану, него су се сакрили испод тенде, користећи чувени српски инструмент вувузеле да би показали како се нечему супротстављају. Не дај боже да им је нешто теже дато да ураде за своју отаџбину", навео је Вучић.

Први потпредседник Владе Србије рекао је да би на крају данашње посете Косову био задовољан већим разумевањем.

"Не могу да кажем да очекујем да одборници четири општине то прихвате, али видим промену у размишљању и ставовима људи. Влада и Скупштина Србије прихватили су споразум, ако поштујете Србију, онда поштујете и одлуке Владе и Народне скупштине", рекао је Вучић.

Истакао је да не очекује да се то догоди вечерас, али да очекује да се у "доброј атмофсери одговори на бројна питања".

"Уверен сам да ће и комуникација у будућности бити другачија и заснована на реалним и рационалним основама", истакао је Вучић.

Држава је уз свој народ

Први потпредседник Владе Србије поручио је у Лепосавићу да бриселски споразум није савршен, али да њиме не треба плашити народ и да ће држава бити уз Србе на Косову.

Према његовим речима, споразум је оно што се могло највише учинити у овом тренутку, а Србија чини све што је могуће и чиниће то и убудуће, у корист свог народа.

"Србија јесте уз свој народ, неће га остављати и гледа у будућност", рекао је Вучић после сусрета са епископом рашко-призренским Теодосијем.

"Понекад доносимо одлуке које су тешке, али држава не може без свог народа, а ни народ не може без своје државе", нагласио је вицепремијер.

Вучић је истакао да је дошао на Косово и Метохију не да би се правдао, већ да са људима разговара о томе како ће држава бити уз њих у будућности и шта треба чинити.

Говорећи о бриселском споразуму, Вучић је нагласио да тај споразум није превише добар, већ је резултат онога до чега се могло доћи.

Истакао је и да народ жели да разувери у лажи које му сервирају, како је рекао, они који воле само своје џепове. "Нећу да га убеђујем у лажи и неистине у које га убеђују неки други, који не воле Косово и Метохију, већ воле своје џепове", рекао је Вучић.

"Нико не може да види радост у мојим очима због бриселског споразума. Дошао сам да народу овде кажем шта морамо да учинимо у наредном периоду, које су наше обавезе и нећу да убеђујем народ да је то добар документ", рекао је Вучић.

О митингу у Београду

Осврнувши се на митинг одржан 10. маја у Београду, Вучић је напоменуо да неће рећи реч против владика који су говорили на том скупу, као ни против било кога ко води хајку против њега.

"Доста је било мешетара, прича да ће народ бити остављен, јер се то никада неће догодити, а биће још тешких ствари, које морамо да прогутамо, али кроз то морамо заједно да прођемо", истакао је Вучић и поновио да Србија никада неће признати независно Косово.

После разговора са Вучићем, епископ рашко-призренски Теодосије рекао је да чињеница да су данас Влада и СПЦ на простору Косова и Метохије за Србе у покрајини охрабрење и знак да су једно биће, да не могу једни без других и да ће тако бити и у будућности.

Према његовим речима, за опстанак Срба на Косову битна је подршка Владе Србије.

Владика Теодосије је поводом бриселског споразума оценио да је учињено што је било могуће у тренутку и времену у којем живимо, и да су неки желели више, али да ако "имате пацијента који је у поодмаклој болести, тражи се да се учини што више за њега". Он је, такође, указао да не треба бити малодушан и да овај споразум није крај.

Теодосије је оценио да ако будемо сложни и ако се буде градило једниство, љубав и слога на овим просторима и потврдимо да смо јеванђелски, светосавски, Христов народ - онда нам нико не може ништа.

"Храбрим народ да остане на овим просторима и поручујем представницима наше државе да увек буду са овим народом, да више пружају и више дају него што су то раније чинили како би то и на делу потврдили", рекао је Теодосије.

Вучић је одмах по доласку у Лепосавић посетио Храм светог Василија Острошког где је присуствовао литургији поводом обележавања градске славе, коју је служио владика Теодосије. После литургије и литије, Вучић се састао са представницима четири општине са севера Косова.

У поподневним часовима Вучић ће у Косовској Митровици разговарати са 110 одборника српских општина са Космета, а како се очекује, ти разговори могли би да трају и неколико сати.

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару