Њујорк Тајмс: Бриселским споразумом Косово подељено

Бриселским споразумом Косово се практично дели на албански и српски део, пише "Њујорк Тајмс". У ауторском тексту професор Колумбија универзитета Дејвид Филипс каже да Србија наставља да има улогу заштитника интереса Срба на северу Косова али и да споразум "храбри аспирације" Албанаца са Косова, Албаније, Македоније и Црне Горе, који желе Велику Албанију.

У ауторском тексту професора Колумбија универзитета Дејвида Филипса, који објављује "Њујорк Тајмс", оцењује да Србија овим споразумом наставља да има улогу заштитника интереса Срба на северу Косова.

"Суштински, тиме се Косово дели на албански и српски део", навео је Филипс, који сматра да се тиме потврђује "насилна националистичка агенда Слободана Милошевића о Великој Србији", преноси Танјуг.

Међутим, амерички професор указује и да бриселски споразум "храбри аспирације" Албанаца са Косова, Албаније, Македоније и Црне Горе, који желе Велику Албанију.

Филипс, који је програмски директор Института за истраживање људских права са Колумбија универзитета у Њујорку и аутор више књига о постконфликтним друштвима, сматра да "бриселски договор неће донети помирење српског и албанског народа, нити ће им помоћи да приступе Европској унији".

Према његовом мишљењу, Запад треба да промени приступ и омогући балканским нацијама "солидарност из интереса".

Филипс каже да је потребно да на Балкану дође до договора који би значио нешто између поделе на моноетничке мини државе и једна велике државе.

"Средњи пут је интересна солидарност, која би очувала национални суверенитет и границе, али би омогућила чланицама и различитим етничким групама да сарађују у трговини, транспорту, просвети, на медијском и уметничком плану", навео је њујоршки професор.

Филипс објашњава да је чланство у ЕУ требало да буде "мамац" за превазилажење непријатељстава на простору бивше Југославије, али да до тога није дошло.

Према мишљењу Филипса осим Словеније која је већ чланица и Хрватске која улази у јулу, остале земље нису близу испуњавања услова за чланство у ЕУ.

"Као што је Турска добро научила, неке европске нације једноставно не желе већински муслиманску земљу у свом клубу, док друге потцењују балканске земље, оцењујући их бастионим финансијске нестабилности и местом где дилери дроге и криминалне банде имају заштиту", истакао је професор Колумбија универзитета.

Према његовом мишљењу, стварање веза које се ослањају на заједничке интересе, а превазилазе постојеће границе, помогло је да се стабилизује Северна Ирска, као и односи сунита и шиита на Блиском истоку.

"То може да донесе резултате ако постоје владе које промовишу права мањина и међу странама чији су лидери спремни за мир", закључио је Филипс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару