Читај ми!

Нордијски модел за Западни Балкан

За постизање регионалне сарадње, каква постоји у нордијским земљама, потребни поштовање различитости и постојање политичке воље за блиску сарадњу, поручио председник Скупштине Србије Небојша Стефановић на састанку о примени Нордијског модела на земље Западног Балкана.

На састанку у Београду о примени Нордијског модела сарадње на земље Западног Балкана истакнуте су предности регионалне сарадње и регионалног представљања на глобалном нивоу.

"Све више сазрева свест о потреби сарадње у региону", рекао је председник парламента Небојша Стефановић отварајући у Скупштини скуп о значају унапређења интерпарламентарне сарадње.

На састанку потпредседника парламената земаља потписница Дејтонског споразума о Нордијском моделу сарадње и могућностима његове примене размотрени су извештај и препоруке експерата Игманске иницијативе.

Стефановић је рекао да су за постизање регионалне сарадње, каква постоји у нордијским земљама, потребни поштовање различитости и постојање политичке воље за блиску сарадњу.

Председник парламента је истакао и да земље укључене у Нордијски модел сарадње нису све чланице Европске уније, да нису све чланице НАТО-а и да немају све евро као валуту.

Амбасадор Шведске у Београду Кристер Асп рекао је да је "Нордијски модел један од најширег облика регионалне сарање у свету", али је истакао да "није одувек било тако".

"Регионална сарадња је предност у глобализованом свету", оценио је Асп, додајући да и у трговинском смислу сарадња јача позиције земаља одређеног региона на светском тржишту.

Заменик шефа Делегације ЕУ Андријано Мартинс рекао је да је "ЕУ посвећена европској будућности земаља Западног Балкана, али да она није магично решење за стабилност и просперитет, већ да подразумева тежак рад".

Мартинс је похвалио залагања Игманске иницијативе у постизању заједничког циља - европске будућности Западног Балкана.

Мартинс је навео и да је непостојање језичке баријере у земљама Западног Балкана велика предност у сарадњи парламената у том региону.

Шеф Мисије ОЕБС-а Петер Буркхард рекао је да ОЕБС подржава иницијативе које доприносе стабилизацији и већем међусобном разумевању у земљама региона.

На састанку у Београду данас учествују и помоћник министра спољних послова Србије Роксанда Нинчић, копредседник Игманске иницијативе за Србију Александар Попов, као и представници нордијских земаља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару