Читај ми!

Протест због бриселског споразума

Више од три хиљаде људи протестовало у центру Београда против бриселског споразума. Владика Амфилохије служио такозвани молебан за упокојење Владе и Скупштине, док је пензионисани владика Атанасије назвао државни врх Србије издајницима. Протест симболично почео у 12.44 часова под називом "Остајемо у Србији".

Протестни скуп под називом "Остајемо у Србији", у организацији оних који се противе бриселском споразуму, одржан је у центру Београда пред више од три хиљаде грађана. На почетку протеста, на којем је државни врх био оптуживан за издају Косова, владика Амфилохије служио такозвани молебан за упокојење Владе и Скупштине.

"Молимо се за упокојење Владе и Скупштине Србије... и да им се опрости сваки грех вољни или невољни", рекао је Амфилохије.

"Оне које време избацује да буду на целу српког народа, ти су привремени, данас јесу сутра нису. Само, тешко њима ако мисле да су вечни владари народа као Стефан Дечански", рекао је Амфилохије.

Иако је јуче речено да Српска православна црква неће учествовати на митингу поводом потписивања бриселског споразума Београда и Приштине, али неће ни забрањивати било чије учешће, обраћања са претећим порукама, њених што активних што умировљених владика, јесу обележили скуп.

Пензионисани владика Атанасије коментарисао је изјаву премијера Ивице Дачића да га не интересује небеска Србија.

"Говори господин председник Владе како је он за реал политику и само за земаљску Србију, не интересује њега небеска. Нажалост, тако је рекао и Ђинђић. Како је завршио да оставимо богу на суду", рекао је Атанасије.

Неки од учесника скупа прекидали су Атанасијев говор, питајући га где је рашчињени епископ рашко-призренски Артемије.

"Оставите Артемија, он је своје издајство обавио, човек који се жртвовао док није дошао његов злодух и онда га одвео у раскол", рекао је Атанасије.

Митинг под називом "Остајемо у Србији", почео је у 12.44, што симболизује Резолуцију 1244 Савета безбедности УН о Косову.

Окупљени на Тргу Републике носили су транспаренте на којима је писало "Србија, па све остало", "Ослободићемо Косово", "Косово је Србија". Преко централног београдског трга била је разапета и велика застава "Увек са вама - Бањалука", а на бини је био велики транспарент "Слобода за Пагија".

Учесници протеста, траже да се Уставни суд у року од месец дана изјасни о бриселском документу, у супротном ће покренути иницијативу за расписивање референдума.

Од штампаних и електронских медија, међу којима и РТС, затражено је да, како кажу, прекину блокаду информација које критикују бриселски споразум.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић поручио је на протесту против бриселског споразума да Срби са севера Косова не држе Србију као таоца и не сметају јој да се домогне европске будућности.

Срби на Косову и Метохији нису јунаци и витезови кнеза Лазара, али нису ни профитери, ни они који држе Србију као таоца, рекао је Ристић на скуп.

"Ми смо само једни од вас, обични Срби које су светски моћници, а у последње време и наша власт, натерали да морамо да се боримо и бранимо голе животе наше деце, наше куће и светиње", рекао је Ристић, преноси агенција Танјуг.

Председник општине Штрпце Звонко Михајловић каже да се од њих тражи неприхватљиво: Тачи за премијера, Реџепи за министра полиције.

"Потписивањем споразума у Бриселу по први пут се Влада Србије и српски народ налазе назалост на супротним странама", навео је Михајловић.

Организатори, четири српске општине са севера Косова и Метохије, скуп су оцениле као нестраначки.

Међу окупљенима председник и чланови ДСС-а, СРС-а, десничарске и навијачке организације. Према проценама полиције, на митингу је било око три и по хиљаде људи.

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару