Читај ми!

ДСС: Злоупотеба председничке функције

Изјава председника Томислава Николића којом тражи да Уставни суд застане са оценом уставности бриселских споразума о Косову, представља отворену и грубу злоупотребу председничке функције и противуставно и противзаконито деловање, оценио портпарол ДСС-а Петар Петковић.

Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић критиковао је председника Србије Томислава Николића, јер је, како се наводи, затражио од Уставног суда да застане са оценом уставности бриселских споразума о Косову.

Петковић је у писаној изјави оценио да тај захтев представља "отворену и грубу злоупотребу председничке функције и противуставно и противзаконито деловање председника Србије".

"Очекујемо од Уставног суда да јавно саопшти да неће дозволити противуставно мешање Николића у рад Уставног суда. Осим што је противзаконито Николићево мешање у рад Уставног суда, његов захтев је и правно бесмислен, јер не могу будући закони да утичу на оцену уставности већ донетих аката. Овакав пример није познат до сада у цивилизованим државама", навео је портпарол ДСС-а.

Према његовим речима, сада је на Уставном суду да покаже целокупној јавности да не ради по диктату власти и да Уставни суд самостално на основу Устава доноси одлуке да ли су бриселски споразуми противуставни.

Николић је синоћ за РТС, одговарајући на питање да ли ће поштовати одлуку Уставног суда ако одлучи да је споразум из Брисела неуставан, одговорио потврдно.

"Ја сам замолио и Уставни суд и председника Народне скупштине да сачекају да постигнемо договор, да из тога проистекне закон о суштинској аутономији Косова и Метохије, па да онда реагују", рекао је Николић, наглашавајући да би они могли да реагују и кад то постане предлог закона.

"Молим председника Уставног суда да оног тренутка када буде одлучивао о уставности одлука, на уму има само Устав Србије", рекао је председник Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару