Читај ми!

ЕУ не тражи да Србија призна Косово

Србија не може у ЕУ да унесе нерешен конфликт и зато желимо да проблем буде решен пре њеног уласка, рекао шеф делегације ЕУ Венсан Дежер и нагласио да ЕУ не тражи од Србије да призна Косово. Потпредседница Владе Сузана Грубјешић очеује да Србије крајем јуна добије датум за преговоре са ЕУ.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер рекао је да се не може допустити да Србија у ЕУ унесе нерешен конфликт и зато Унија жели да проблем буде решен пре тога, али је истакао да нико од Србије не тражи да призна независност Косова.

Дежер се нада да ће недавно постигнути бриселски споразум Београда и Приштине бити примењен, јер ће се тако на дужи рок избећи тензије и конфликти и грађанима омогућити да живе у стабилном и сигурном окружењу.

"Не желимо да видимо да Србија постане чланица ЕУ са нерешеним проблемом са комшијама, зато инсистирамо да обе стране дискутују о проблемима и пронађу одрживо решење које ће олакшати живот грађана у Србији и на Косову", рекао је Дежер у разговору са ученицима средњих школа, који је организован у оквиру обележавању Дана Европе.

Дежер је констатовао да на Западном Балкану има много историјских и билатералних проблема међу државама региона, чак и између Словеније и Хрватске, али ти проблеми, како је истакао, постају мање релевантни уласком у ЕУ, јер нестају границе које би требало прећи.

Међу питањима која су средњошколци на трибини "Разговарајмо о Европи" поставили Дежеру било је и питање да ли је једини начин да Србија уђе у ЕУ да призна независност Косова.

Дежер је, у одговору на то питање, подсетио да је процес дијалога Београда и Приштине вођен на статусно неутралан начин и да нико није потегао питање признања, јер у ЕУ постоје различити погледи на то питање, односно и државе које не признају независно Косово.

"Не тражимо да Србија призна Косово, ово је питање које не дотичемо у дискусијама, али желимо да Београд и Приштина нађу начин да нормализују односе и грађанима понуде решења, институције које функционишу, правосуђе које функционише, могућност да тргују", рекао је Дежер.

На трибини је учествовала и потпредседница Владе Сузана Грубјешић, која је процес евроинтеграција упоредила са маратонском трком и рекла да се нада да ће у јуну бити пређена тачка иза које ће тај процес бити неповратан.

"Очекујем да крајем јуна добијемо датум почетка преговора и од тог трнутка почиње прави процес прилагођавања систему и стандардима ЕУ. Ми не знамо колико ће процес преговарања трајати, али на основу примера Хрватске можемо да кажемо између пет и осам година, уколико будемо добро преговарали и успешно трансформисали Србију у модерну и уређену државу", рекла је Грубјешићева.

У разговору са ученицима истакла је да се ЕУ данас, због финансијске и економске кризе, трансформише, и да, иако је у прошлости била највећи донатор у Србији, новац не сме да буде мотив за улазак у ЕУ.

"ЕУ више није богати клуб, банкомат или социјална карта и новац не може и не сме да буде мотив за придруживање, јер га заправо нема. Наш циљ морали би да буду стандарди, а онда ће новац доћи оданде одакле треба да дође - од инвеститора", рекла је потпредседница Владе.

Грубјешићева очекује да ће што више младих из Србије путовати по Европи, како би се сами уверили у све предности чланства једне државе у ЕУ.

"Млади треба да мењају стереотипе о Србији и Балкану у ЕУ како би се негативан имиџ променио набоље и зато желим да што више путујете и упознајете људе из Европе, да они долазе овде, јер то је најбољи начин да се упознамо", рекла је Грубјешићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару