Читај ми!

Пастор: Декларација на дневном реду у мају

Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине очекује да ће Предлог декларације о заштити уставних и законских права Војводине бити на дневном реду у мају.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да очекује да ће у мају на дневном реду покрајинског парламента бити Предлог декларације о заштити уставних и законских права Војводине.

"Због тога ће бити сигурно политичких сукобљавања и то ће послужити као полигон за страначку борбу и битку", рекао је Пастор, који је као гост одржао предавање студентима новинарства и социологије на Филозофском факултету у Новом Саду.

Оценио је да се решење за питање аутономије Војводине мора тражити у оквиру садашњег уставно-правног оквира, ма колико он био "ригидан", све до уставне реформе, када ће бити моменат да Војводина јасно изрази како види сопствену аутономију унутар Србије.

"Можда ће за годину-две, у реформи устава, бити нови моменат. А до тада морамо прихватити уставно-правни оквир и унутар њега да тражимо најбоља решења. То јесте ригидан оквир, али он је једини могући", казао је Пастор.

Према његовим речима, војвођанске власти су у више наврата до сада пропустиле прилику да јасно кажу како виде позицију Војводине унутар Србије, у новембру 2000. године, после пада Милошевића, као и у јесен 2006, приликом доношења новог Устава Србије.

Пастор је најавио да ће се у наредним недељама или месецима на дневном реду Скупштине Војводине наћи Платформа о финансирању покрајине, кроз коју ће се прецизирати виђење економске аутономије Војводине која је могућа у оквирима "уставно-правне реалности".

Председник Скупштине Војводине рекао је да је идеја војвођанске аутономије стара дуже од 300 година, а исто толико су стари и захтеви из Војводине за већом аутономијом, било према Бечу, Будимпешти или Београду, као и оптужбе за сепаратизам које су стизале из тих великих центара на рачун захтева из Војводине.

"И то се онда може злоупотребити за дневно-политичке потребе, као што смо имали у последњим данима и недељама. Око питања Војводине морамо се разумети, то је интерес не само нас у Војводини, већ целе државе. Али, то се тако не доживљава. Зато се око тога мора покушати постићи договор", поручио је Пастор.

Према његовим речима, они који данас чине парламентарну већину у Београду немају битно другачији став од оних који су ту били пре њих.

"Мора да се престане са непрестаним преливањем овде створених вредности, које траје већ деценијама, и због чега је Војводина, од некада богатог, постала веома сиромашан регион", казао је Пастор и оценио да се од садашњег степена аутономије Војводине практично ниже не може ићи, јер је у привредно-финансијском смислу садашња аутономија "равна нули".

Према његовим речима, Војводина је у последњих шест година остала без више од 70 милијарди динара намењених за капитална улагања, иако су јој та средства према слову устава припадала. Оценио је да Србија сада улази у фазу да се у конститутивном смислу као држава заокружује, после "силних катаклизми" у последњих 20 и више година.

"То је можда јеретички рећи, али то је наша реалност. Потребно нам је једно релативно мирно време да бисмо пронашли одговоре на милион отворених питања, међу којима је и питање Војводине", рекао је Пастор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару