Посланици о правима пацијената

Скупштина Србије расправљала о предложеном закону о правима пацијената и о заштити особа са менталним сметњама. Циљ закона је партнерски однос са пацијентима, рекла министарка здравља. Завршена дебата о железници и пловидби. Оштра полемика СНС-а и ЛДП-а о трошковима посланика.

18.00 - Скупштина Србије завршила данашњу седницу.

16.00 - Поподневни део седнице посланици наставили разматрањем Предлога закона о правима пацијената и о заштити особа с менталним сметњама.  

11.15 - Посланици се вратили дневном реду седнице, расправом о железницама. 

10.54 - Полемика посланика Наташе Мићић (ЛДП) и председника Скупштине Небојше Стефановића о трошковима посланика.  

10.20 - Постављањем посланичких питања почела седница Скупштине Србије на којој ће посланици наставити расправу о железници.

Посланици Скупштине Србије завршили су рад за данас, а расправу о Предлозима закона о правима пацијената и заштити лица са сметњама у развоју наставиће сутра. Данас је завршена и дебата о новим законским решењима о железници, која би требало да побољшају ефикасност железничког система.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је циљ Предлога закона о правима пацијената успостављање партнерског односа с пацијентима и повећање личне одговорности за здравље, а Предлога закона о заштити лица с менталним сметњама дестигматизација тих особа.

Она је образлажући у парламенту Предлог закона о правима пацијената истакла да је партнерски однос циљ законодавне активности, односно да треба у пракси да се повећа сопствена одговорност за лично здравље и здравље у окружењу.

"У том смислу партнерски однос је суштина. Да пацијент не само да има права већ и обавезе", навела је она.

Образлажући Предлог закона о заштити лица са сметњама у развоју, министарка, која је по струци психијатар, навела је да свако може ментално да оболи, јер свако има свој праг за ментално обољевање и навела да се у Србиј "ти болесници лече у лошим условима са осећањем да се ради о пацијентима другог реда". 

Овај закон поставља критеријум да искључиво психијатар може да процени кад је неопходно принудно хоспитализаовати ментално оболелу особу, јер је право на слободу најелементарније људско право које се одузима хоспитализацијом, додала је министарка.  

Ђукић Дејановић је навела и да је циљ тих прописа да на једном месту буду садржана сва права пацијената, као и неопходна стандардизација с међународним прописима.

"Појединци, њих 40, и 10 институција је доставило своје сугестије и ми смо огроман број тих сугестија уважили, па је и сам нацрт закона био много квалитетнији него оно са чим смо кренули", навела је министарка здравља. 

Завршена расправа о железници 

Министар саобраћаја Србије Милутин Мркоњић рекао је да се Предлогом закона о железницама стварају услови за отварање тржишта и појаву више железничких превозника што ће, како је навео, појачати конкуренцију и побољшати услове превоза.

Нови закон ће омогућити већу ефикасност и основу за реформу железница Србије, као и примену европских прописа, рекао је Мркоњић посланицима током образлагања тог предлога. Предлог закона о железницама био је у прошлом скупштинском сазиву два пута на дневном реду, али није усвојен.

Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је током расправе да ће та странка подржати Предлог закона о железници ако буде усвојен њен амандман којим тражи да покрајина Војводина и локалне самоуправе могу да управљају железничком инфраструктуром на својој територији.

Посланици опозиције критиковали су Владин Предлог закона о железницама, наводећи да он не решава главни проблем у том јавном предузећу - партијско руковођење и лоше стање железничке инфраструктуре.

Парламент је објединио расправу у начелу о том предлогу закона, као и о предлозима закона о потврђивању Стразбуршке конвенције о ограничењу одговорности у унутрашњој пловидби и о потврђивању Споразума влада Србије и Кипра о сарадњи у области поморског транспорта. 

Жестока полемика о трошковима посланика 

Посланичка питања била су повод за жестоку полемику између парламентараца из СНС-а и ЛДП-а.

Најпре је посланица ЛДП-а Наташа Мићић протерстовала у скупштинској сали што су медији у време првомајских празника објавили погрешну вест да је она најскупљи посланик у Скупштини.

Иако су медији демантовали ту вест Наташа Мићић је данас затражила од председника парламента Небојше Стефановића да јој се извини јер је, како каже, није заштитио од свега тога.

Стефановић одговара да он не може утицати на рад медија и предлаже Скупштини да се утврди колико су шефови посланичких група проводили у скупштинској сали јер је, како каже, познато да они у парламенту примају највеће.

У дебату су се потом укључили и остали посланици из напредњака и ЛДП-а, а након сат времена од почетка седнице настављена је расправа по дневном реду, о предложеном закону о железници.  

ДС критикује парламент  

Посланички клуб Демократске странке критиковао је Скупштину Србије која је, како су навеле демократе, од 1. априла до данас радила свега осам дана.  

Посланици ДС критиковали су владајућу већину што на дневни ред седнице није уврстила неколико закона које је предложила та странка, док напредњаци поручују да се у овом сазиву парламента већ дебатовало о неким законима ДС и да то што овог пута нису уврштени у дневни ред не значи да неће бити на некој наредној седници.

Заменик шефа посланика ДС Јанко Веселиновић каже да је са дневног реда скинуто пет законских предлога ДС-а - предлог декларације о Србији без генетски модификоване хране, предлоге измена закона о јавним набавкама, оружју и муницији и о високом образовању, као и допуну закона о локалној самоуправи.  

"Видели смо да у скупштинској процедури има свега десет закона које је предложила Влада Србија што значи да ће у наредном периоду заседања парламента бити отприлике по досадашњем распораду, а за то време у процедури је седам законских предлога које је поднела ДС, њени посланици са посланицима других странака, рекао је Веселиновић.

Шеф посланика СНС Верољуб Арсић је рекао да му нису јасна изјаве посланика ДС да владајућа већина и СНС не желе да се њихови предлози закона нађу на дневном реду и да се о њима расправља, будући да је Скупштина Србије у претходном периоду, а током овог сазива парламента, већ расправљала о законским предлозима ДС, а неки су и усвојени. 

Тачно је да је ДС поднела неколико законских предлога и тачно је да нису увршћени у дневни ред овог заседања, али то не значи да у неком од наредних седница се неће расправљати о ниховим предлозима закона и да се Скупштина Србије о њима неће изјашњавати, рекао је Арсић новинарима у парламенту. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару