Нови састанак Дачић–Тачи 21. маја?

Ни после друге серије састанака радних група Београда и Приштине није постигнут договoр о плану примене бриселског споразума јер је Приштинска делегација напустила преговоре. Могућ нови састанак премијера Ивице Дачића и Хашима Tачија 21. маја у Бриселу, јавља извештач РТС-а из Брисела.

Тимови Београда и Приштине ни после нове серије разговора нису успели да се договоре о плану примене бриселског споразума. Најављено је да би премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи поново могли да се састану 21. маја у Бриселу.

Шеф радне групе Београда у Бриселу Марко Ђурић каже да је приштинска делегација напустила разговоре и објаснио да је српска страна дошла у најбољој намери с циљем да се спроведе дух и слово споразума.

"Београд жели да се настави дијалог и спреман је да уважи све разумне аргументе", рекао је Ђурић и истакао да нико не може да очекује да се прихвате опције које ће значити "стварање услова који нису прихватљиви ни подобни за политички и институционални живот српске заједнице".

Ђурић је истакао да је српска делегација преговорима приступила конструктивно и отворено и да је изнела низ конкретних предлога за имплементацију, "држећи се сваког слова, сваке запете споразума, с јасном жељом да споразум у целости и до краја буде примењен".

"Дијалог мора да успе, а неуспеси којих смо сведоци у претходна два дана нису производ става и односа српске стране", истиче шеф радне групе Београда.

Српска страна је показала да је спремна на компромисе и да саслуша предлоге друге стране, рекао је Ђурић и позвао приштинску делегацију да се врати за преговарачки сто, додавши да "нема ни разлога ни оправдања за данашњу одлуку".

"Нема бољег места и времена да решавамо наше проблеме, нема бољих околности да направимо план о имплементацији који ће уважити минимум интереса обеју страна и утрети пут за успостављање заједнице српских општина која ће омогућити опстанак нашег народа на Косову", изјавио је Ђурић.

Захтеви Приштине неприхватљиви 

Како се сазнаје у изворима који су пратили разговор радних група Београда и Приштине, приштинска страна тражила је да се најпре укину српске институције на северу Косова, а да се онда, уз превасходно учешће приштинских власти, формирају нове српске институције.

Такође је тражено да се најпре створи неко прелазно тело које би преузело садашње надлежности од српских општина на Косову и да се онда накнадно формира заједница спрских општина.

То је било неприхватљиво за српски преговарачки тим, јер одудара од тачке споразума да се српске институције интегришу у систем на Косову али уз сопствени политички уплив и статус.

Приштинска страна је, такође супротно духу и слову споразума,захтевала да се најпре укину сви судови у српским општинама да би се онда формирали нови и то искључиво у складу с косовским законима.

Приштина је такође инсистирала да српске судије и тужиоци који, према споразуму, треба да буду интегрисани у косовски правосудни сустем, пре тога прођу кроз конкурс који би расписала Приштина. 

Београд је предложио да се иде корак по корак и да се практично симултано приступи расформирању српских институција и стварању Заједнице српских општина.

Косовска влада је саопштила да у Бриселу није постигнута сагласност у разговорима радних група Београда и Приштине јер је Београд тражио да се отворе нова питања која нису била предмет споразума.

Извор близак београдском преговарачком тиму је навео да је шеф приштинског тима Хајредин Кучи је током преговора, у једном тренутку изјавио да нема овлашћења да прихвати оно што Београд предлаже, а да би он био против тога чак и кад би то прихватио косовски премијер Хашим Тачи.

Како је новинарима рекао Марко Ђурић, српска страна веома жали због тога што је косовски тим напустио преговоре и за сада се не зна у ком виду и када би они могли бити настављени.

Шеф тима Приштине Хајредин Кучи најавио је да би нови састанак двојице премијера могао да се одржи 21. маја у Бриселу, али Марко Ђурић то није могао да потврди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару