Читај ми!

Дрецун: Прецизно разјаснити ситуацију

Неопходно прецизно разјаснити ситуацију насталу после бриселског споразума, поручио председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун. Потребно видети и како се може умањити оно што није добро за Србију, а шта да се искористи за суштинско јачање положаја Срба на Косову, рекао Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је неопходно прецизно разјаснити ситуацију насталу после бриселског споразума. Потребно је да се види како се може умањити оно што није добро за Србију у том споразуму, а шта да се искористи за суштинско јачање положаја Срба на Косову.

Дрецун је новинарима у Скупштини Србије рекао да очекује да ће први потпредседник Владе Александар Вучић направити једну веома трезвену, реалну анализу и посебно Србима на северу Косова предочити ситуацију у којој се налази држава Србија и неминовност да се поштује договорено.

Према његовим речима, постоји могућност једностраних акција Приштине уколико Београд не поштује споразум, у смислу да би се извршио снажан међународни притисак и притисак од стране Приштине да се заустави рад постојећих институција Републике Србије.

"Ако они са којима Вучић буде разговарао буду спремни да саслушају његове аргументе и да реално процене, не само сопствену ситуацију и положај на Косову и Метохији, него и ситуацију у којој се налази Србија, онда мислим да ћемо бити на добром путу да постигнемо договор без кога није могућа примена овог споразума", рекао је Дрецун.

Дрецун сматра да је флексибилност Срба и могућност да објективније сагледају домет споразума израженија код Срба јужно од Ибра, док они који живе на северу не могу сада на перспективан начин да процене шта може да се деси ако Београд одустане од споразума.

"Једини одржив и перспективан начин је договор са Србима. Постоји и други начин који извршна власт очигледно не жели да примењује и не треба да примењује Извршна власт може да крене са применом. То у формалном смислу не би било тешко, али суштински то би ризиковало заоштравање односа са Србима који живе на северу и угрожавање њихове егзистенције у финансијском смислу. То није метод и пут за имплементацију", рекао је Дрецун.

Највећи проблем у имплементацији, сматра Дрецун, долази од представника Срба са севера, а у наредном периоду је потребно много више пажње посветити општинама јужно од Ибра.

"Наравно да има различитих мишљења и међу Србима који живе на северу, да има оних који су до краја упорни да се ништа не мења. Има разлике и међу онима који живе јужно од Ибра, али генерално мислим да је све јаче сазнање да је овај споразум нешто што у наредном периоду, упркос свим лошим странама које има, можемо веома позитивно да искористимо и ојачамо положај Срба на Косову и Метохији", рекао је Дрецун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару