Читај ми!

Делевић: Преговори ће дуго трајати

Преговори са ЕУ ће дуго трајати, оценила Милица Делевић и додала да отварање преговора значи промену начина функционисања друштва. Формирање преговарачког тима очекује се у наредним месецима, изјавио директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић.

Милица Делевић, која председава Одбором Народне скупштине за европске интеграције оценила да ће преговори са ЕУ дуго трајати. Директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић рекао је да се нада да ће преговори почети до краја године.

Делевићева је рекла да се нада да ће Србија ускоро почети приступне преговоре са ЕУ.

"Преговори ће дуго трајати", оценила је Делевићева, додајући да не верује да ће бити краћи од оних које је водила Хрватска.

Делевић је напоменула да је суштина преговора прилагођавање законодавства оном из ЕУ и да отварање преговора значи промену начина функционисања друштва. Промена се, према њеним речима, не дешава уласком у чланство ЕУ већ током самог процеса преговора.

Делевић је указала и на значај изградње институција које ће помоћи да Србија апсорбује средства из претприступних фондова ЕУ.

"Средства из претприступних фондова ће расти, а колико ћемо ми моћи да их користимо зависиће првенствено од нас самих", рекла је Делевић на панелу "Преговори Србије и ЕУ".

Директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милан Пајевић оценио је да је последњих неколико месеци постала извеснија могућност да отворимо преговоре током ове године, односно да крајем јуна.

"Уколико буде дато зелено светло очекујемо да уђемо у преговоре крајем јесени или почетком зиме", рекао је Пајевић. Брзина преговора јесте важна, али не по цену квалитета, рекао је он.

Србија је, према његовим речима, протеклих година акумулирала знања и искуства других земаља кандидата за чланство у ЕУ, усвојила је национални програм усвајања прописа ЕУ и акциони план.

Пајевић је подсетио да се Србија определила за трослојну структуру, по моделу северне Европе: Национално координационо тело којим председава премијер, стручну групу којом председева директор Канцеларије за европске интеграције и 35 стручних подгрупа које ће се трансформисати у преговарачке тимове.

"Недостаје нам још преговарачки тим", рекао је Пајевић, додајући да ће тај тим бити релативно мали и да ће изнад њега бити државна делегација на челу са неким водећим политичарем из Владе. Преговарачки тим би, према његовим речима, требало да буде формиран наредних месеци, пошто се очекује да ће Србија почети преговоре са ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару