Читај ми!

Дачић о примени споразума

Премијер Ивица Дачић рекао да се нада да ће за седам до 10 дана бити усвојен план имплементације бриселског споразума. Дачић истакао да је уверен да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора са ЕУ, као и да ће ако све буде у реду Херман ван Ромпеј посетити Београд 1. јула. Премијер очекује наставак разговора са Приштином на највишем нивоу у другој половини маја.

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да се нада да ће план имплементације бриселског споразума бити усвојен за седам до 10 дана и додао да у другој половини маја очекује наставак разговора са Приштином на највишем нивоу.

Дачић је на конференцији "Како у преговоре са ЕУ", у организацији ФЕФА, навео и да је сигуран да ће Савет ЕУ Србији одредити датум за почетак преговора, као и да очекује долазак председника Европског савета Хермана ван Ромпеја у Београд 1. јула.

"Желимо да Србија буде добра вест у свету и исто тако очекујемо да из Брисела дође добра вест", рекао је премијер на конференцији организованој поводом Дана Европе 9. маја.

Дачић је рекао да треба утврдити план имплементације бриселског споразума, а да након тога очекује и добре вести из Брисела, односно да Србија добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ.

Он је додао да би након тога, "ако све буде у реду", у Београд 1. јула требало да дође Ван Ромпеј.

Премијер је оценио да ће наредних неколико дана бити кључни за то да ли ћемо успети да завршимо и обавимо све припреме за добијање коначне позитивне одлуке, објаснивши да то није само одлука Европске комисије већ и Европског савета као и да о томе треба да се изјасне и парламенти појединих држава чланица.

"Да бисмо стигли за ту процедуру ми морамо практично у наредних неколико дана да утврдимо план имплементације споразума, а након тога би била и процедура у парламентима земаља чланица и очекујем да у другој половини јуна буде потпуно јасно да ће Србија отпочети преговоре", указао је премијер.

Дачић је подсетио да нема још пуно времена, да се ради о седам до десет дана и као пример навео скоро заседање Бундестага. 

Премијер Србије је навео да је сигуран да ће Србија добити датум за почетак преговора, јер је урадила готово све што је било потребно и дошла до оне позиције "када више не можете назад".

Упућени на ЕУ у сваком смислу

Дачић је истакао да се нова влада у кратком интервалу суочила са свим проблемима и отвореним питањима и показала посвећеност развијању односа са ЕУ, као главним партнером.

Он је навео да је на том путу, као главни политички критеријум, било питање Косова и Метохије и спровођење постигнутих споразума.

Дачић је рекао да сви у влади треба да знају да се не доносе само оне популарне одлуке, већ да се морају доносити и оне одлуке које су од интереса за земљу.

Зато је и договорен бриселски споразум, који је прихваћен у Скупштини Србије од стране свих странака, осим ДСС-а, навео је Дачић и додао да је задовољан што и у јавном мњењу постоји свест да је то добро за Србију.

Према речима премијера, данас не постоје дилеме у Србији, барем код главних политичких фактора, да је главно опредељење и најважнији спољнополитички циљ ове владе и државе уопште интеграција у ЕУ.

"Без сумње ЕУ је наш тренутно најзначајнији партнер, инвеститор и сигурно је да смо природно упућени на ЕУ у сваком смислу", додао је премијер и навео да је сигуран да ће се ЕУ у перспективи прошити на наш регион што показује и пример Хрватске.

Дачић је оценио да би отпочињање преговора имало и ширу психолошку димензију код јавног мњења у смислу да земља заиста напредује ка ЕУ и додао да је у том правцу важна и подршка ЕУ, имајући у виду тешку економску ситуацију, незапосленост од више од 25 одсто.

"Као премијер нисам ту да причам бајке за лаку ноћ него да будим из сна - данас је БДП у Србији на нивоу 65 одсто БДП из 1989. године", рекао је Дачић и додао да сада треба оставити по страни ко је за то крив већ треба видети шта радити даље.

"Зато је за нас кључно питање да преговори што пре крену зато што сам сигуран да они значе тектонске промене у нашем друштву и покретање целе Србије у позитивном смислу", рекао је Дачић и поновио да ће велики допринос томе дати споразум из Брисела.

"Највећа вредност тог споразума није у његовом квалитету него у прављењу стратешке позиције Србије, слике која постоји о Србији и могућности да Србија јача свој спољнополитички положај и на такав начин има ставове који се више поштују и уважавају у међународној заједници", поручио је Дачић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару