Читај ми!

Мркић: Хладне главе у примену споразума

За спровођење брислеског споразума потребни време, хладне главе, визионарство и непоколебљиво уверење да се ради нешто што је најбоље могуће за наш народ, каже шеф српске дипломатије Иван Мркић. Односи у региону никад нису били од распада СФРЈ, истиче Мркић.

Шеф српске дипломатије Иван Мркић оценио је да су за спровођење брислеског споразума, што је "врло сложен, политички крајње незахвалан подухват", потребни време, хладне главе, визионарство и непоколебљиво уверење да се ради нешто што је најбоље могуће за наш народ.

Мркић је рекао да је уверен да ће Срби са Косова и овога пута издржати сва искушења, остати и ојачати на својим огњиштима.

"Уверен сам да ће схватити да бриселски споразум значи прелаз у бољи и безбеднији живот у чему ће и даље уживати подршку наше државе", рекао је Мркић.

Шеф српске дипломатије сматра да од распада СФРЈ односи у региону никада нису били бољи него сада.

Мркић је прецизирао да под тим подразумева однос Србије са свим суседним земљама, али и са онима с којима се непосредно не граничимо, али припадају овом подручју.

"Нова власт у Србији од формирања је пружила безброј доказа, врло конкретним деловањем, да жели да јача везе са својим комшијама", рекао је министар спољних послова у интервјуу Новостима.

Мркић је подсетио да је Србија потписала десетак споразума, као и да је у току припрема још двадесетак са свима у суседству.

Шеф дипломатије је напоменуо да у региону више нема ужарених питања и да се смело иде у решавање свих преосталих.

"О томе да ли односи иду на боље - више нема дилеме, уверен сам, ни код кога у нашем окружењу", нагасио је Мркић.

Мркић је рекао и да не треба посебно наглашавати колико би за јачање процеса помирења значило да поједини политички лидери суседних земаља одају пошту недужним српским жртвама протеклих ратова, којих је било много.

Он сматра да има све више знакова у прилог распознавања чињенице да су и Срби у грађанским ратовима 90-их година били жртве.

Говорећи о односима са Русијом, шеф српске дипломатије је рекао да ће потписивањем стратешког споразума до кога ће ускоро доћи, председници две државе Томислав Николић и Владимир Путин "симболички означити оно што краси и што усмерава савремене и будуће односе две државе".

Мркић каже да је тешко обухватити шта све у последње време Русија чини да би подржала Србију и подсетио на немерљив значај подршке нашем територијалном интегритету и суверенитету, али и додељене кредите за железницу и буџет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару