Читај ми!

Трајковић: Примена споразума једини излаз

Бриселски споразум шанса за све Србе на Космету, који немају други излаз осим примене споразума и компромиса, оцењује посланица у косовском парламенту Рада Трајковић. Преко Заједнице српских општина моћи ћемо да разговарамо, координирамо и артикулишемо захтеве што је до сада било немогуће, истиче Трајковићева.

Посланица Јединствене српске листе у косовској скупштини Рада Трајковић каже да је бриселски споразум шанса за све Србе на Косову и Метохији, пре свега у смислу јединственог наступа, што до сада није била реалност.

"Српска заједница се легализује. Заједница српских општина постаје призната институција преко које ћемо моћи да разговарамо, координирамо и артикулишемо захтеве што је до сада било немогуће", рекла је Трајковићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Према њеним речима, Срби у енклавама ће бити ојачани, јер ће постојати јединствен наступ са Србима са севера Косова што до сада није било реалност.

Посланица у косовској скупштини подсећа да су Срби јужни од Ибра до сада у континуитету остављани по страни и да се одвојено разговарало са Србима испод Ибра. У Београду ће, међутим, начелници пет косовских округа разговарати о споразуму са представницима Владе.

"По први пут састанак је заједнички, као што су и проблеми заједнички. Већ дуго је неко опредељење било у Београду да се брину за територију и народ на седам одсто територије, а да 93 одсто буде третирано на другачији начин".

Трајковићева је рекла да ће примена споразума бити тешка, али обавезујућа. "Простор Косова и Метохије се налази у посебном изазову. Ми ту шансу морамо искористити", нагласила је Трајковићева.

Она је рекла да се ЕУ, Еулекс и НАТО обрачунавају са најтежим криминалом на овим просторима, путевима дроге, што је важно, како је рекла,  за опстанак Срба на Косову и Метохији.

"Најављује се бриселски суд који ће радити на криминалу који је евидентиран. Очекује се велика дестабилизација унутар албанске популације, јер са свим тим процесима иде и застрашивање сведока. Треба да се профилишемо као партнер међународној заједници, а пре свега НАТО-у у смислу договора са њима и решавању безбедоносних проблема које имамо на северу у смислу трансформације безбедносног система", рекла је Трајковићева.

Трајковићева је нагласила да Срби са Косова немају други излаз осим примене споразума и компромиса.

"Србима са Космета је потребно да од државе добију гаранције да никада неће бити одбачени, јер ми бисмо пропали ако би се то десило", рекла је Трајковићева и додала да би Срби са Космета требало да обећају да неће компромитовати државу у вези са оним на шта се она обавезала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару