Читај ми!

Нови разговори о примени споразума

Преговарачки тимови Београда и Приштине састали се у Бриселу како би још једном покушали да постигну договор о примени споразума, који је парафиран прошлог месеца. Београд захтева дијалог на високом нивоу о питањима која нису обухваћена споразумом, изјавио шеф тима Београда Марко Ђурић.

18.58 - Преговарачки тимови Београда и Приштине нису данас постигли договор о примени Бриселског споразума, али ће сутра наставити да разговарају, рекао је Марко Ђурић.

У Бриселу се одржава нови састанак тимова Београда и Приштине о примени бриселског споразума парафираног 19. априла.

Београдски тим као и прошлог пута предводи саветник председника Србије Марко Ђурић, а приштински заменик премијера Хајредин Кучи.

Марко Ђурић је рекао да је делегација Београда на разговоре дошла са планом који подразумева да заједница српских општина има управо онаква права каква су предвиђена споразумом, нагласивши да је ред на албанску страну да преговорима приступи конструктивно. 

"Наша страна је пренела представницима Европске комисије захтев да се отпочне са дијалогом на високом полтичком нивоу о питањима која нису обухваћена споразумом а која су од животног значаја за обе стране", потврдио је члан тима и саветник председника Србије Марко Ђурић.

Реч је о питањима имовине, положаја СПЦ, као и условима за учешће Срба у централним институцијама Приштине.

"За сада смо разговарали билатерално са представницима ЕУ. Разговори су отворени и сложени", рекао је Ђурић.

Преговарачки тимови Београда и Приштине састали су се у Бриселу око 14 часова како би још једном покушали да постигну договор о примени споразума који је парафиран 19. априла, саопштено је из седишта Европске уније. Према најавама, састанак ће бити настављен и сутра.

Европски комисију током разговора представља директор за проширење Фернандо Ђентилини.

Представници Београда су најавили да неће пристајати на наметање решења која нису у духу прихваћеног споразума. С друге стране, у Приштини поручују да су спремни за примену плана као и да је нацрт који је пре две недеље представио Фернандо Ђентилини за њих прихватљив.

Две стране треба да усагласе решења која се тичу редоследа потеза и рокова у примени споразума. То се пре свега односи на формирање Заједнице српских општина, као и ставки који се тичу безбеднсоних структура, полиције и правосуђа.

Прва рунда разговора тимова за имплементацију је пре две недеље завршена без договора о плану примене споразума кога су 19. априла у Бриселу парафирали председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару