Читај ми!

Страначка комбинаторика на локалу

После избора у Апатину, Србобрану, Зрењанину и Ковину, до краја године биће одржани у бар још четири општине. Локални избори не могу бити параметар за републичке, али су добар терен да се на нижем нивоу испробају могуће комбинације.

Странке, у локалу, практично не излазе из кампање. После избора у Апатину, Србобрану, Зрењанину и Ковину, до краја године биће одржани у бар још четири општине. Које су коалиције могуће?

Две београдске општине, Земун и Вождовац, поново су важан тест за опипавање пулса бирача- њих 300.000 људи. Вождовачки избори сачекаће јесен, а да ли ће Земунци мењати власт коју чине напредњаци-Нова Србија и Покрет социјалиста, одлучиће 2. јуна. Општински владајући блок изборну кампању отворио је најјачим адутима. 

"СНС ће на овим изборима убедљивбо тријумфовати, та победа ће бити једна од најубедљивијих коју сте имали прилику да видите, рекао је Небојша Стефановић.

Избори у општини на Дунаву важни су и за демократе и за ЛДП-а.

"Очекујемо да се грађани из Земуна и осталих општина где се одржвају поновљени локални избори изјасне о кандидатима који заиста после треба да раде у скупштинама опстина које људи бирају, а не само председницима странака", каже портпарол ДС-а Александра Јерков.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да ће та партија после 2. јуна бити странка која има реално покриће са своје политичке захтеве које је износила и који су потврђивани чињеницом да су други на ту политику пристали.

Општинској изборној комисији, међу првима, листу је предао такозвани патриотски блок.

"Ми излазимо на изборе у Земуну у коалицији са ДСС-ом јер сматрамо да је дванаести час и ово сматрамо као први корак у стварању једног државотворног патриотског блока који би био бедем свим они негативним тенденцијама", каже Данило Тврдишић из Двери.

Радикали кандидују листу Војислава Шешеља. До Земуна је стигла и јагодинска Јединствена Србија, додуше на листи СПС, ПУПС-а, СДПС-а и Покрета ветерана.

Локални избори не могу бити параметар за републичке, али су добар терен да се на нижем нивоу испробају могуће комбинације.

"Мислим да је ово у Земуну пут ка формирању уједињене српске деснице и ту треба озбиљно рачунати на потенцијал СРС-а која је пала испод цензуса али нема тако низак рејтинг да постаје безначајан", каже аналитичар Ђорђе Вуковић.

Око 130 километара даље, у Косјерићу, другачија слика. Листи социјалиста прикључио се и УРС. Демократе наступају са ЛДП-ом, а напредњаци, ДСС и Нова Србија иду заједно.

"Трудили смо се да направимо најбољу листу како бисмо елиминисали ове мале странке које учествују на изборима јер је познато да су то уцењивачке странке", рекао је Милијан Стојанић, носилац листе СНС-НС-ДСС.

Војислав Грбић из СПС-а каже да ће на листи бити 27 кандидата од којих су девет припаднице мање заступљеног пола.

"Да би избегли партијска препуцавања и странчарење у нашој малој средини направили смо групу људи на нашој листи који су спремни да нам помогну", рекао је Милан Дамјановић из ЛДП-а.

Како на локалу нема много простора за високу политику, листе и странке решиле су да специјализују програме.

"Пошто сам човек са села, то радим и од тога живим, а углавном главни извор прихода је малина. Мој једини циљ да се изборимо да од сада па у наредних десетак година будемо свој на своме, да добијемо ту обећану и званичну цену за наше производе", рекао је Томислав Павловић из Јединствене Србије (листа СПС-ПУПС-ЈС-УРС).

До краја године, локални избори чекају и грађане Зајечара и Врбаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару