Читај ми!

Србија и Израел, пријатељи заувек

Посета председника Томислава Николића Израелу најавила нову еру у односима две земље. Односи Израела и Србије засновани су на дубокој солидарности и разумевању јеврејског и српског народа, ми смо пријатељи одувек и заувек и ништа то пријатељство неће уздрмати, каже за РТС амбасадор Јосеф Леви.

После посете Израелу, током које се састао са руководством те земље, са председником палестинске аутономије и патријархом Јерусалимским и изралеским привредницима које је позвао да дођу и улажу у Србију, председник Србије Томислав Николић рекао је да су га разговори са највишим израелским званичницима уверили у постојаност пријатељства две државе и улили му наду да ће међусобни односи и даље ићи искључиво узлазном путањом.

У интервјуу за Дневник РТС-а, амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви потврдио је да је посета најавила нову еру у односима две земље.

Управо сте се вратили из Израела гда сте учествовали у званичној посети председника Србије. Шта бисте назвали њеним најважнијим исходом?

Леви: Била је то сјајна посета, врло успешна, чак бих рекао и историјска. Самом председнику Николићу, као човеку, то је била прва посета Израелу. Мислим да је најважнији исход то што су лидери Израела, наш председник Перес, премијер Нетанијаху, председник парламента, председник спољнополитичког комитета Кнесета и многи други, имали прилику да се лично сретну са председником Србије и да од њега лично чују више о Србији, да сазнају информације из прве руке.

Мислим да је то био највећи успех јер смо врло искрено разменили мишљења и људи који у Израелу доносе одлуке могли су да чују које су то осетљиве теме за Србију и како она види проблеме на Балкану и читаву светску ситуацију. Посета је у том смислу била велики успех.

Када сте размењивали политичка мишљења, сигурно сте прошли кроз две теме, ону која није спорна ниједној страни, а то је израелско непризнавање Косова као државе и ону која јесте спорна, а то је српско признавање Палестине као државе. Како су прошли разговори о њима?

Леви: Односи Израела и Србије нису почели данас, нису почели ни када су Србија или Израел успостављени као државе. Наши односи су засновани на дубокој солидарности и разумевању јеврејског и српског народа. Ми смо пријатељи одувек и заувек и ништа то пријатељство неће уздрмати. Мислим да је председник Николић од првог тренутка, када је посетио музеј Холокауста Јад Вашем, када је засадио дрво у Хар Херцелу и помолио се на хебрејском, чиме је све задивио, осетио да је дошао кући. Њега су грлили сви који су га тамо срели. Јер, ми заиста волимо Србију. Не слажемо се о свему и не морамо о свему да се сложимо.

Поменули сте Палестину, ето по том питању се не слажемо и то не кријемо већ о њему разговарамо као пријатељи. Иако се не слажемо са вашом одлуком да признате Палестину, ми и даље имамо одличне односе и то се неће променити. Што се Косова тиче, било је разговора иза затворених врата, наши лидери су имали прилика да од ваше делегације, председника Николића, Марка Ђурића, министра Кнежевића чују како ви видите догађаје на Балкану, а наши лидери су изнели како их они виде. Ја сам био на том састанку, али мислим да не би било паметно да вам сада кажем шта је речено.

У реду. Што се тиче економије, да ли је било шта договарано?

Леви: Што се економије тиче, само небо је граница. Ми знамо мостове који су нас спајали у прошлости, то су заједничка страдања, заједничка вера и крвава историја током које смо заједнички пролазили кроз тешка веремена. Морамо, међутим да градимо мостове који ће нас превести преко агоније сиромаштва, а то су мостови економије. Локомотива економског напретка је паметна пољопривреда.

Ја у то верујем, а верују и многи у Израелу - да би Србија лако мога да постане извор хране за Европу. Са свим предностима које имате, сјајном територијом, радним људима, водама, рекама које имате, плодном земљом Војводине и других крајева земље, постоји природна веза између онога што ви имате и што ми можемо да понудимо и бројни су начини на које можемо да сарађујемо.

Има ли неких конкретних пројеката на видику?

Леви: Мислим да је то што је председник са собом у Изрел повео министра пољопривреде Кнежевића показатељ у којем правцу ће се развијати наши односи. Мислим да ће то бити односи који се заснивају на привреди, а посебно на добро осмишљеној пољопривреди и то је веома важно јер ваша будућност је у вашим рукама и ја апелујем на Србију да учини све што је у њеној моћи да обезбеди своју будућност. То је у вашим рукама.

Ми смо ваши пријатељи и спремни смо са вама да сарађујемо као и друге земље, на даљем развоју вашег тржишта. Ви то заслужујете и можете.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару