Читај ми!

Вучић: Споразум мора бити спроведен

Бриселски споразум мора бити спроведен а само је питање како то урадити уз сагласност Срба са КиМ, рекао Александар Вучић. Србија ће учинити све да добије датум за почетак преговора са ЕУ, а да не сруши своју државност.

Први потпредседник владе Александар Вучић рекао је да бриселски споразум мора бити спроведен а само је питање како то урадити уз сагласност Срба са КиМ, и додао да ће Србија учинити све да добије датум за почетак преговора са ЕУ, а да не сруши своју државност.

"Ако споразум са Приштином потпише неко из Владе и то прихвати Скупштина онда је јасно да се мора спроводити. Само је питање како да то урадимо са сагласношћу нашег народа, а не против његове воље", рекао је Вучић за Б92 и најавио да ће у периоду од 7. до 12. маја отићи на север Косова.

Навео је да се до решења може доћи и да све више људи на северу Косова то разуме и "зна да не могу некакве маргиналне групе да мењају вољу народа у Србији и да мењају власт у Србији иако се некима то првих дана учинило да могу".

Према његовим речима, Београд разуме страхове Срба са севера КиМ и то показује великим стрпљењем, трпељивошћу, чак и како је рекао "неодговарањем на прљаву кампању која се против води".

Вучић је додао да очекује да се разговори наставе, истичући да с друге стране, и у Бриселу морају да знају да може бити имплементирано само оно што је написано у споразуму.

"Ако неко нешто хоће да имплементира, мора да имплементира оно што је написано у споразуму, а не оно што је хтео, а није му успело да уђе у споразум. Тај план имплементације није готов. То је предлог албанске стране и ништа више од тога. Ми прави план нисмо прихватили, нисмо га добили", рекао је први потпредседник владе.

Вучић је истакао да је Србија "све време у трци с временом и да неће изгубити то време.

 "Ако ме питате да ли ће Србија учинити све да добије датум... Учиниће све, а да не сруши своју државност", навео је Вучић.

На питање треба ли споразум потпуно да буде примењен до краја јуна и одлуке Брисела о датуму за Србију он је рекао да је "апсолутно немогуће" и да је "сумануто" да неко од Србије то очекује.

"Мислим да очекују план имплементације до 25. јуна, пре него што се изађе са коначним извештајем. Ја се надам да ћемо до тога плана доћи, али нам је за план имплентације потребна сарадња Срба са Косова", казао је Вучић.

Александар Вучић најавио је да ће ускоро бити завршена два или три предмета од 24 спорне приватизације, као и једног предмета који није на том списку.

"Уследиће решавање два или три предмета са тог списка у најкраћем могућем року. И један предмет који није са тог списка, а иначе је велики предмет и познат у јавности и обично нам се замерало што тај проблем није решаван", рекао је Вучић.

Европска комисија је својевремено доставила Србији списак 24 спорне приватизације са захтевом да их истражи у оквиру борбе против корупције.

Избори тренутно нису потребни 

Говорећи о изборима Вучић је рекао да у овом тренутку избори нису нешто што је потребно Србији. Вучић је навео да је уверен да и у наредних десетак дана нико о теми реконструкције неће говорити у Србији, али да ће се после тога и о тој теми разговарати.

"Сигуран сам да у наредних десетак дана нико о томе неће говорити у Србији. А да ли ћемо после тога о томе разговарати, хоћемо и немамо проблем да правимо анализу", рекао је Вучић  и додао да су напредњаци направили интерне анализе рада директора јавних предузећа и министара које је предложила СНС.

Он је прецизирао да ће се са тим ићи пред Главни одбор СНС, а онда ће чланови странке да одлуче шта мисле о њиховом раду.

"Кажите ми када тиме (реконструкцијом владе) уопште се да се бавимо? Када је била прилика да о томе разговарамо?", рекао је Вучић на питање да ли се одустало од реконструкције владе.

Вучић је рекао и да се у овом тренутку не размишља о изборима и да постоји став да то није потребно Србији у овом трентку.

"Да ли ће то бити тема за десетак дана због неке нове чудне ситуције, то човек у Србији никада не може потупно да искључи. Да ли је то нешто што грађани Србије желе? Па, није", рекао је Вучић.

Комантари незапослености у Србији, Вучић је рекао да она јесте огромна, али да није рекордна нити већа у односу на пре годину дана.

"Да радници тешко живе није тајна. Ми смо се посветили решавању проблема, борби против корупције, али и стварању услова да земља има прилику да буде пристојна и нормална и за раднике, и за инвеситоре. Мислим да радимо озбиљно на томе", рекао је Вучић.

Он је додао да није било могуће да се Влада Србије за седам, осам месеци од када је формирана томе у потпуности посвети, али да је неки резултати јесу постигнути.

Према његовој оцени, спирала везана за незапосленост која је ишла на доле је зустављена и у наредном периоду ће то бити кључни резултат по коме ће моћи да се мери да ли је влада нешто направила или не.

Нове летелице и радарски системи

Вучић који је и министар одбране најавио је да ће војно ваздухопловство и противвадухопловна одбрана бити модернизовани кроз набавку нових летелица и радарских система.

"Биће модернизовани после више од две деценије", рекао је Вучић изразивши уверење да је могуће да после више од две деценије "суштински унапредимо и оруђе и оружје" са којима располаже војно ваздухопловство и протвваздусна одбрана.

Упитан да ли да ли то значи да ће бити ремонтоване старе или ће бити купљене нове летелице, он је одговорио да ћемо неке ремонтовати а "имаћемо и неке нове летелице, неке нове радарске системе што је потребно за нашу земљу" и додао да не жели да улази у нешто што је војна тајна.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару