Читај ми!

Николић у Палестини

Председник Томислав Николић састао се са палестинским председником Махмудом Абасом. Србија и Палестина имају сличну судбину и проблеме решавају преговорима, јер су снажне и желе да пронађу трајно решење, рекао Николић после разговора са Абасом.

Уз највише државне почасти и интонирањем химни Србије и Палестине председник Махмуд Абас дочекао колегу из Србије председника Томислава Николића. Николић се претходно састао са јерусалимским патријархом.

Николић је обраћајући се новинарима у Рамали заједно са палестинским лидером Махмудом Абасом рекао је да Србија и Палестина имају сличну судбину и проблеме решавају преговорима управо зато што су снажне и желе да пронађу трајно решење.

"Имамо сличну судбину и решавамо је на сличан начин - преговорима. Понекад они који нас не подржавају помисле да то што преговорамо је наша слабост, а ми преговарамо зато што смо снажни, зато што верујемо да смо у праву и зато што желимо да омогућимо и својој и туђој деци да живе боље", поручио је Николић.

Николић је указао да је најтеже почети разговоре, "а после се до решења дође".

"Србија само никада није дозволила да нам неко угрози интегритет и да нас понизи, а председник Абас неће дозволити да се то догоди палестинском народу", рекао је Николић.

Николић је навео да га је Абас обавестио о току преговора са Израелом, као и да је он палестинског председника обавестио о току преговора Београда и Приштине.

"Ми ћемо преговоре искористити да дођемо до трајног решења - Србија је само географски делеко од Палестине, а иначе је блискост очигледна и вечита", рекао је Николић.

Указујући да Србија има добре односе и са Палестином и са Израелом, Николић је рекао да "има поверења да ће до договора доћи" и подсетио да је Србија гласала за Палестину у Генералној скупштини УН "из свог осећања, душе и жеље да сваки грађанин и народ на земљиној кугли има своја права".

"Видели сте да у стварима који се тичу основних права можемо да се определимо, а у овом сукобу немојте да нас терате да се опредељујемо - мислим да се преговори одвијају под покровитељством великих сила и да теку у добром правцу и надам се да ћете постићи договор који ће и вашем и изралеском народу омогућити да живи мирније, сигурније, да се развија и да коначно почне да се повезује", рекао је Николић.

Николић је навео да је и Србија мислила да са некима никада неће моћи да разговара.

Палестински председник истакао је да је Србија била једна од првих земаља која је препознала да је "кључ мира и стабилности у области Блиског истока у томе да се Палестина врати на географску карту".

"Ми никада са вашом земљом нисмо прекидали контакте и сећам се да је ваша земља била једна од првих која је била домаћин раног дијалога између Палестинаца и Израела", истакао је Абас.

Абас је рекао да је са председником Николићем, између осталог, разговарао о начинима на које могу да се ојачају пријатељски односи палестинског и српског народа и развију сарадња и пословни односи, економска и културна размена, као и сарадња у сектору туризма.

Палестински председник је указао на вишедесенијску сарадњу у области образовања, која је довела до великог броја породичних, културних и друштвених веза, истичући да велики број људи у палестинским градовима и избегличким камповима говори српски језик управо захваљујући школовању на српским универзитетима.

Абас је позвао држављане Србије да посете свете храмове у Јерусалиму и Витлејему и друга туристичка места, а Николић је поручио да ће српске власти подстицати вернике из целе земље да долазе у Палестину, јер је, како је указао, неприродно да Витлејем и Јерусалим немају посетиоце "зато што неко шири причу да нема сигурности, а Палестина је сигурна колико је то и Србија".

Николић је позвао руководство Палестине да подстиче своје инвеститоре да улажу у Србију и захвалио се Абасу на гостопримству позивајући га да дође у Србији како би се разговарало о наставку сарадње.

Председник Србије је указао да су ти односи само настављени тамо где су они који су пре њих водили Палестину и Србију стали.

"Имали смо олакшани задатак да на већ изграђеним темељима и подигнутој кући само мало уредимо унутрашњост просторија", рекао је председник Србије наглашавајући да је нова влада у Србији озбиљна у томе да обезбеди бољи живот грађанима, да обнови стара и успостави нова пријатељства.

Он је истакао да ће Србија бити у ЕУ зато што је то заслужила као једна уређена демократска земља владавине права, али и да Србија има много пријатеља и изван ЕУ.

"Палестину стављамо у срце, не кажем на прво место, јер мислим да човек у срцу има много места", рекао је Николић.

Председник Србије је положио венац на гроб некадашњег председника Палестинске управе Јасера Арафата у Рамали.

Николић је данас поподне допутовао у Палестину, а пре сусрета са Абасом обишао је обишао Цркву Христовог рођења у Витлејему и на радном ручку разговарао са Абасовим саветником за хришћанска питања Зијадом Ал-Бандаком.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару