Читај ми!

Николић са јерусалимским патријархом

Нећемо дозволити да нам избришу Косово, поручио председник Томислав Николић из Јерусалима и додао да Србија жели да постигне договор са косовским Албанцима јер живимо на истом простору. Знам да је Косово за Србе "њихов Јерусалим" и "свестан сам патњи" кроз које пролази српски народ, рекао патријарх Теофил Трећи.

Председник Србије Томислав Николић поручио је из Јерусалима да нећемо дозволити да нам избришу Косово и додао да Србија жели да постигне договор са косовским Албанцима јер живимо на истом простору.

"Србија је била изложена нападима различитих вера, последњи непријатељ био је комунизам али није могао да уништи веру и српско историјско сећање на светог Саву од кога је код нас много тога почело", рекао је Николић и додао да "тако не могу да нам избришу ни Косово".

Николић је на састанку са патријархом јерусалимским Теофилом Трећим подсетио на паљења српских цркава на Косову.

Према његовим речима, Албанци на Косову не успевају да пониште трагове српског постојања давно пре њиховог доласка а "чак и да упале све храмове, не могу темеље да упале".

Како је навео, Србија је питала међународну заједницу "да ли су ти храмови српски па зато морају да буду спаљени или су светски па не смеју да буду спаљени".

"Ми кажемо - то је део вас, немојте да будете љубоморни на Србију што има историју", рекао је Николић и додао да има оних који су отишли даље од Србије, који су богатији, али су "негде остали сиромашни" а уместо да деле са Србијом њено богатство они би да јој га отму.

"Али то је немогуће. Ми ћемо да опстанемо и да останемо", поручио је председник Србије и упозорио да је СПЦ "иначе рањива", а да с друге стране, у Србији живе припадници више од 30 народа, да су све религије заступљене са истим правима какве има и СПЦ.

"За нас је свака мантија света. За неке народе православна мантија је повод за кажњавање", рекао је председник Србије на шта је Теофил Трећи додао да се у томе слажу.

Поздрави патријарха Иринеја

Председник Николић је захвалио патријарху Теофилу за све што је учинио за српски народ, пренео му поздраве патријарха Иринеја и позвао га на прославу Миланског едикта у Нишу.

Теофил Трећи је поздравио председника Србије, како је рекао, и као политичког лидера и као ходочасника, рекавши да зна да је Косово за Србе "њихов Јерусалим" и да је "свестан патњи" кроз које пролази српски народ.

Николић се  захвалио за све оно што чини за хришћанску православну веру и српски народ посебно.

"У ове дане последње недеље великог поста само је божји знак могао да нас доведе на ово свето место", поручио је председник Србије додавши да "када су договарали посету, мислили су и на то, да у ову среду буду на овом светом месту а да стигну да се врате кући за Ускрс".

Председник Србије је патријарха Теофила позвао да дође у Србију на прославу 1.700 година Миланског едикта.

"Ово је година у којој ми у Србији обележавамо 1.700 година од када је хришћанство постало дозвољена религија заслугом цара Константина који је рођен у Нишу, као и још 17 византијских царева", рекао је Николић.

Јерумаслимски патријах је председнику Србије уручио одликовање јерусалимске патријаршије.

Николић је обишао Цркву Христовог гроба, Цркву св. Михаила, Зид плача и Стари град и тиме је завршио посету Израелу коју је започео у понедељак. Николић је потом отпутовао у Палестину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару