Читај ми!

Дачић: Немамо времена за чекање

Бриселски споразум мора да се спроведе и немамо времена да месецима разматрамо то питање, рекао Ивица Дачић после састанка са делегацијом са севера Косова. Референдум нема смисла, јер Срби с Косова очигледно не би прихватили његов резултат, оцењује Дачић. Премијер напомиње да влада располаже свим механизмима да спроведе споразум, али да не жели да их примењује.

Премијер Ивица Дачић поручио је после састанка са представницима Срба са севера Косова да споразум са Приштином мора да се спроведе и да нико нема права да "вуче Србију у даљу пропаст".

Дачић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је јасно да референдум о бриселском споразуму за представнике косметских Срба није опција.

"Очигледно је да су оценили да народ Србије другачије мисли", рекао је премијер и додао да је уверен да влада има већинску подршку народа.

Премијер је подсетио да су и Влада и Скупштина подржали споразум и да се он може мењати једино референдумом.

Дачић је навео да сва истраживања јавног мњења показују да споразум о нормализацији односа са Приштином има подршку већине грађана Србије.

"Ако је то тако, не може нико да вуче Србију у даљу пропаст", рекао је премијер и додао да споразум мора да се примени и да није питање да ли се неко слаже с њим или не.

"Тај споразум мора да се спроведе, само је питање хоћемо ли то урадити заједно. То би било боље", навео је Дачић.

Премијер је додао да влада располаже свим механизмима да спроведе споразум, али да не жели да их примењује.

"Механизам је једноставан - укинете плате, укинете радна места и решили сте проблем паралелних институција", истако је Дачић, али је додао да влада то не жели да уради и да због тога наставља разговоре са Србима са севера Косова.

Премијер је додао да Србија нема времена да месецима чека на спровођење споразума, јер би тако на спољнополитичком плану пропустила да направи помак у евроинтеграцијама.

"Држава Србија је прихватила споразум у Бриселу, тај споразум се мора спровести, да ли га неко подржава или не није уопште питање, питање је да ли желимо да то буде проверено на референдуму, а ако не желимо, како да га заједно применимо", објаснио је Дачић.

Најавио је да ће заједно са вицепремијером Александром Вучићем обавити низ састанака и консултација, јер се од Србије очекује да се већ следеће недеље прихвате неки временски оквири имплементације договора.

Косметским Србима поручио је да треба да се "боре са Приштином, а не са Београдом".

"Сукоб са целим светом није решење, као ни сукоб са Београдом", навео је Дачић.

Премијер је закључио и да "овде није реч интересима грађана, већ о политичкој кампањи", у чему, како је истакао, влада неће да учествује.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару