Читај ми!

Николић са Нетанијахуом

У наставку званичне посете Израелу, председник Србије Томислав Николић састао се са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом. Николић посетио парламент Кнесет, где га је, пред почасном гардом, дочекао председник Кнесета Јули Јоел Еделштајн. Председник Николић позвао израелске привреднике да улажу у Србији.

Председник Србије Томислав Николић састао се у Јерусалиму са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом, којем се захвалио на дочеку, уз жељу да се односи двеју држава развијају још боље.

"Велико је задовољство бити у Израелу уз помешана осећања - најпре саосећања са вашим народом, а потом и дивљења ономе што сте учинили. Уз жељу да се наши односи још боље развијају, уз жељу да свет личи на односе Србије и Израела ја вам се захваљем на дочеку", рекао је Николић.

Нетанијаху је оценио да Израел и Србија имају одличне односе и изразио уверење да ће они бити још бољи.

"Радујем се разговорима са Николићем о билатералним питањима, региону и свету, који се мења великом брзином, али, за разлику од наших односа, не нужно на боље", рекао је Нетанијаху.

Након дочека, Николић и Нетанијаху су по свом избору написали по један одломак из Библије, свако на свом језику.

Председник Николић раније је посетио Кнесет, израелски парламент, где га је, пред почасном гардом, дочекао председник Кнесета Јули Јоел Еделштајн. Николић се затим уписао у књигу утисака, након чега је уследио билатерални састанак делегације Србије и представника Кнесета.

Николић и Еделштајн су се сагласили да прошлост треба оставити сећању и окренути се будућности, а Николић је истакао да ако ико разуме патње Јевреја онда је то српски народ.

"Веома ме је дирнула посета Меморијалном центру (Јад Вашем) и још увек су ми осећања помешана. И поред тога што о патњи Јевреја знамо пуно, суочавање са њом нас изнова погађа. Ако неко може да разуме ту патњу, то је српски народ, који је, поред физичког страдања и погрома, доживео и анатему светске јавност", рекао је Николић Еделштајну.

Прошлост оставити сећању

Николић је рекао и да прошлост треба оставити сећању и окренути се будућности и кроз тесну сарадњу две земље, нарочито у области пољопривреде, омогућити да грађани живе боље.

Еделаштајн је истакао да Срби и Израел имају пуно тога заједничког, између осталог, болну прошлост.

"Али, не треба живети у прошлости, већ је треба оставити у сећању и окренути се будућности. Кроз заједничка улагања, размену искустава и унапређење билатералне сарадње, могуће је остварити бољу будућност у обостраном интересу", оценио је он.

Председник парламента је рекао и да је веома важно унапредити директну комуникацију и координацију да се не би десило да је "тероризам у мојој земљи, борба за слободу у оној другој".

Председник Србије обишао је фармацеутску компанију Тева, која представља индустријски конгломерат, који има око 46.000 запослених и традицију дугу 111 година у производњи лекова.

"Тева" до скоро није била присутна у Србији, а од 2011. године је у сарадњи са министарством здравља почела да пласира своје производе. Планирано је да број тих производа у наредних неколико година достигне цифру 40.

Та компанија је показала и заинтересованост за неку од српских фармацеутских компанија.

Николић са израелским привредницима

Председник Николић позвао је изралеске инвеститоре и привреднике да дођу и улажу у Србију, истакавши пољопривреду, инфраструктуру, инфомационе технологије и финансије као области у којима има највише простора за унапређење сарадње.

"Обавезао сам се да ћу личним доприносом учинити све да од Србије створимо стабилно и предвидиво економско окружење у коме се правила знају унапред, у коме се она не мењају у пристојном временском периоду и у коме она важе једнако за све, па вас позвам да у том простору и ви нађете своје место", поручио је Николић.

Истичући да су га разговори са највишим израелским званичницима уверили у постојаност пријатељства две државе и улили му наду да ће међусобни односи и даље ићи искључиво узлазном путањом, Николић је рекао да ће гарант изралеским привредницима за долазак у Србију бити то пријатељство, као и његова реч.

"Ми ћемо са наше стране учинити све да се у Србији осећате добро и да ваше инвестиције буду сигурне и успешне", рекао је председник Србије.

Николић је посебан акценат ставио на пољопривреду "за чији развој и унапређење Србија поседује огроман неискоришћени потенцијал". Србија можда нема нове технологије али има здраву земљу, здраву воду и пре свега вредне раднике, указао је председник.

Према Николићевим речима, постоје елементи комплементарности између привреда две земље које треба искористити.

Привредницима се обратио и министар пољопривреде Горан Кнежевић, рекавши да је у овом тренутку најинтересантније улагање у српску пољопривреду - од примарне пољопривредне прозивдоње до прерађивачке индустрије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару