Филе: Очекујемо спровођење споразума

Уколико Савет ЕУ подржи препоруку Европске комисије о отпочињању преговора са Србијом, ЕК на јунском самиту биће позвана да поднесе предлог за оквир преговора са Србијом, рекао Шрефан Филе. Међутим, у међувремену од Београда и Приштине очекује се спровођење бриселског споразума, каже европски комесар за проширење.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да ће уколико Савет ЕУ подржи препоруку Европске комисије о отпочињању преговора са Србијом, ЕК на јунском самиту бити позвана да без одлагања поднесе предлог за оквир преговора са Србијом, али да се у међувремену од Београда и Приштине очекује спровођење бриселског споразума.

"Верујемо да пажљиво треба да се размотри питање омогућавања пуног разумевања споразума, његових предности и гаранција. Договор пружа веома уравнотежено решење које узима у обзир интересе и права српске заједнице", рекао је Филе у интервјуу за празнично издање "Новости".

На питање због чега се у његовом извештају о Србији, који је позитиван, не помиње јун као очекивани датум за почетак преговора за чланство, Филе је одговорио да су и на Србију примењени уобичајени кораци као и на друге земље кандидате у прошлости.

"Европска комисија је препоручила отварање приступних преговора, а сада је на Савету да у јуну следи ову препоруку и да одреди датум за почетак преговора", подсетио је Филе.

"Ако Савет подржи препоруку Комисије, Европска комисија ће на јунском самиту бити позвана да без одлагања поднесе предлог за оквир преговора са Србијом, у складу са закључцима Европског савета из децембра 2006. године, и да спроведе процес аналитичког прегледа остварених правних тековина ЕУ, почевши с поглављем о правосуђу и основним правима, слободама и безбедности", објаснио је Филе.

Филе каже да се на основу тога,"може очекивати да прва конференција о приступању буде сазвана током друге половине 2013".

"У међувремену, очекујемо од Србије и Косова да спроведу споразум од 19. априла, на основу плана имплементације. И од Србије, као земље која жели да започне преговоре о приступању, и која је на путу да то уради, такође очекујем да и даље буде у потпуности мобилисана на европској реформској агенди", рекао је Филе.

"Мислим да оно о чему су се договориле две стране пружа веома уравнотежено решење које узима у обзир интересе и права српске заједнице која живи на северу Косова. У ширем контексту, споразумом се предвиђа да ће бити у могућности да остваре ова права у контексту у ком ће и Србија и Косово напредовати на свом европском путу, преузимајући европске стандарде", рекао је Филе.

Европски званичник је истакао да у Бриселу веома цене "огромне напоре које су водећи српски политичари уложили да објасне циљеве дијалога с Приштином и, сада, на истицању значаја историјског споразума који је постигнут претпрошле недеље".

"Србија је показала највећу одговорност ангажујући се у дијалогу и имаће централну улогу у примени договора, што је у суштини обезбеђивање мирне и напредне будућности за обе стране", рекао је Филе.

Филе је такође негирао гласине да ће од високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон преузети даље посредовање у дијалогу и објаснио да ће она наставити да "олакшава дијалог" и да је "процес сада усредсређен на примену споразума".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару