Читај ми!

Чепурин: Осигурати безбедност Срба на КиМ

Русија подржава све одлуке које су прихватљиве за Србију, али наглашава да треба осигурати безбедност и будућност Срба на Космету, рекао Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији.

Русија данас, као и пре, подржава "ставове и одлуке који су прихватљиви за Србију", изјавио је за магазин Геополитика амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, поводом бриселског споразума Београда и Приштине, али сматра важним да се "током регулисања осигура безбедност и будућност Срба који живе на Косову и Метохији".

"Русија није признала, нити ће признати независност Косова. Не одржава званичне односе са Приштином. Косово и Метохија, по свим параметрима међународног права, Резолуције 1244 Савета безбедности, јесте српска територија", нагласио је Чепурин.

"Данас, као и пре, говоримо како не намеравамо да подстичемо Србију на ову или ону одлуку. То је ствар саме Србије. Српске владе. Српског народа", прецизирао је Чепурин.

Он је посебно истакао да сматра важним "да се током регулисања осигура безбедност и будућност Срба који живе на Косову и Метохији".

"Хтео бих још једном да потврдим своју солидарност са Србима који живе на Косову и Метохији", истакао је Чепурин и оценио да "у регулисању конфликта питања безбедности и будућности косовских Срба представљају камен темељац".

"И важно је да се то има у виду. И то морају да схвате они који су покушавали и покушавају да 'притискају' Београд из иностранства", напоменуо је Чепурин.

По његовој "сасвим личној процени", "Београду је важно да прорачуна могуће варијанте развоја догађаја. Да прорачуна своје кораке. Да тежи политичком јединству земље у односу на то питање".

"Србија је одлучила да договоре по питању Косова усаглашава с Европском унијом (ЕУ). За нас се питање састоји само у једном - колико је то прихватљиво за Србију, колико одговара њеним интересима, интересима Срба", нагласио је Чепурин.

На Русију, као и пре, потврдио је Чепурин, "можете да рачунате као на пријатеља и земљу која подржава интересе Београда и Срба".

Говорећи о војно-техничкој сарадњи две земље, Чепурин је истакао да је "настављено разматрање руског учешћа у модернизацији српске војске и развоју заједничке производње војне технике".

"Те теме ће очигледно бити подробније размотрене током посете првог заменика председника Владе, министра одбране Александра Вучића Москви 23. и 24. маја ове године", најавио је Чепурин.

Осврћући се на европске интеграције Србије, Чепурин је рекао: "Руско руководство је не једном изјављивало да је европски курс суверена ствар Србије, али је за нас важно да он не причињава штету руско-српским односима".

"Са кретањем Србије ка ЕУ престаће да важи Споразум о слободној трговини из 2000. године и Протокол уз њега из 2011. године, што неће дозволити Србији да извози своје производе без царина, на пример, исте те пољопривредне", указао је Чепурин.

Напоменуо је и да "неки раније постигнути договори могу бити отказани".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару