Читај ми!

Ештон: Не радовати се пре времена споразуму

Не треба се радовати пре времена споразуму који су постигли Београд и Приштина у Бриселу, наводи шефица европске дипломатије Кетрин Ештон. Пола године сам посматрала Тачија и Дачића како се преобраћају од политичара до миротвораца, пише посредница бриселског дијалога у ауторском тексту.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон оцењуje да се не треба радовати пре времена споразуму који су постигли Београд и Приштина.

"Не треба се радовати пре времена. Историја се још није завршила. Обе државе и даље су на раскрсници, али су два храбра човека већ изабрали пут мира", написала је Кетрин Ештон у ауторском чланку који је објавио московски дневник Комерсант.

Према њеним речима, последњих шест месеци посматрала је како су се премијери Србије и Косова Ивица Дачић и Хашим Тачи преобратили од политичара до миротвораца, да су знали да ризикују, али их то није уплашило.

"Тачи и Дачић су 19. октобра ушли у мој кабинет у новом седишту Евопског комитета за спољну политику. Ниједан од политичара није знао како ће вест о њиховом сусрету прихватити у њиховој домовини. Једину заједничку фотографију, коју је направио наш фотограф, чувала сам све док оба премијера нису дали сагласност да се објави", навела је Кетрин Ештон.

Такође, навела је и да је задатак оба премијера да се "помогне десетинама хиљада Срба који живе на северу Косова".

Оцењује да су обојица "били спремни на конструктивни дијалог", и што је најважније, они су сами тако сматрали.

"Сада Србија и Косово теже да уђу у ЕУ. Споразумом постигнутим прошле недеље, почео је процес који ће им омогућити да постигну свој циљ", навела је Кетрин Ештон и додала да чињеница да су Дачић и Тачи дошли у њен кабинет "доказује да су ти људи имали храбрости да замисле бољу будућност за своје народе".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару