Читај ми!

Референдум, за и против

Још није извесно да ли ће се о бриселском споразуму изјашњавати грађани на референдуму. Супротни ставови власти и дела опозиције о томе да ли је референдум уопште потребан.

Иако још није извесно да ли ће се о бриселском споразуму изјашњавати грађани на референдуму, последњих дана могли су се чути супротни ставови власти и дела опозиције о томе да ли нам је уопште потребан, ко би га организовао и када би требало да се одржи, а о референдуму се полемисало и у Скупштини.

На захтев Срба са севера Космета за расписивање референдума власт је већ одговорила. И то идентично - председник, премијер и први потпредседник.

"Ако желите референдум због јединства, предлажемо следеће - ићи ћемо на референдум. Ако народ одлучи другачије, да не подржава овај споразум, наравно ми више нећемо бити на овим политичким функцијама", каже председник Владе Србије Ивица Дачић.

Ако народ одлучи другачије, како каже Дачић, сви они који одбијају да спроводе тај споразум мораће да га спроведу.

Међутим, опозициони ДСС сматра да право да распише референдум и одреди датум његовог одржавања не припада Влади, већ да је то народна иницијатива.

Слободан Самарџић из ДСС-а каже да је то иницијатива народа која се не слаже са одлукама Владе.

"Тај референдум ће бити расписан после митинга, који ће они иницирати, ја сам са њима разговарао, то ће бити 10. маја на Тргу републике. Ми очекујемо да ће доћи огроман број људи да подржи њихову иницијативу", рекао је Самарџић.

Одговор на питање да ли би требало организовати референдум Демократска странка препушта властима, а одговор о томе како би гласали, одлажу.

Борко Стефановић из ДС-а сматра да сваки грађанин Србије, укључујући Србе са Космета, треба да прихвате институције своје државе, њене законе и законе на основу којих би био организован референдум.

"То је више констатација стања, ја то не читам као било какво стављање пред свршен чин. Ми ћемо ставове донети када власт то одлучи да подели са нама", рекао је Стефановић.  

Ако се већ организује референдум могао би бити и о Уставу, став је ЛДП-а. Од чега тачно зависи расписивање референдума и када би он могао бити организован, јуче је говорио први потпредседник Владе.

Вучић је рекао да ће у уторак поново разговарати са Србима са Космета и да ће одлука о референдуму зависити од тога шта ће они тада рећи.

"Ако они у уторак то саопште, имаћемо у року од 15 дана и завршићемо ту причу и нећемо време да траћимо", рекао је Вучић.

Ако буде референдума могло би бити спора о томе како да гласи питање.

"Нисмо разговарали о томе, али смо спремни да се договоримо на нешто што је фер, чак и што би ишло на нашу штету", каже Вучић.

Истовремено, Транспарентност Србија упозорава да је пре расписивања неопходно утврдити правила финансирања референдумске кампање, јер постојећим законима то питање није уређено.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару