Читај ми!

Уставни суд о Статуту Војводине 21. маја

Јавна расправа о предлогу за оцену уставности и законитости Статута АП Војводине биће одржана 21. маја у Уставном суду Србије, саопштио је тај суд. На расправу позвани представници ДСС-а и Нове Србије, који су подносиоци тог предлога.

У Уставном суду Србије 21. маја биће одржана јавна расправа поводом спорних уставноправних питања, односно о предлогу за оцену уставности и законитости Статута АП Војводине, саопштио је тај суд.

На јавну расправу позвани су представници посланичких група у Народној скупштини Демократска странка Србије - Војислав Коштуница и Нова Србија, које су подносиоци тог предлога пред УСС.

Како је наведено на интернет страници УСС-а, позвани су и представник подносиоца иницијатива - Удружења за заштиту ћирилице српског језика Ћирилица, подносилац те иницијативе из Суботице, затим председник Одбора за прописе Скупштине АП Војводине, као и представник Скупштине Србије.

На јавну расправу позвани су и представници стручне јавности, проф. Правног факултета Универзитета у Београду Ратко Марковић, проф. Факултета за европске правно-политичке студије у Новом саду Маријана Пајванчић, проф. Правног факултета у Нишу Ирена Пејић, проф. Факултета за државну управу и администрацију Мегатренд универзитета Владан Кутлешић.

Позив је упућен и професорима Правног факултета Универзитета Унион у Београду Богољубу Милосављевићу и Виолети Беширевић, ванредном проф. Правног факултета Универзитета у Београду Владану Петрову, ванредним професорима Факултета за правне и пословне студије др Лазар Вркатић у Новом Саду Тамашу Корхецу и Петру Теофиловићу.

На јавну расправу позвани су и доцент Правног факултета Универзитета у Београду Танасије Маринковић и доцент Правног факултета Универзитета у Новом Саду Светозар Чиплић, наведено је на сајту УСС-а.

Оцену УСС-а о 49 одредби Статута Војводине тражили су посланици Демократске странке Србије и Нове Србије крајем 2009. године, а, како је раније објављено, о том предмету су ради разјашњења спорних уставноправних питања одржане три припремне седнице и спремљен реферат за јавну расправу.

УСС је прошле године прогласио неуставним 23 одредбе Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, а иницијатори и тог предлога били су посланици ДСС-а и НС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару