Читај ми!

Србија мирно чека одлуку Брисела

Председник Томислав Николић поручио да Србија мирно очекује одлуку ЕУ о отварању преговора о чланству, и да је сигуран да ће у јуну или свакако до краја ове године тај циљ бити испуњен. За ЕУ кључно да српске власти обезбеде да у спровођењу бриселског споразума учествују сви који су тим споразумом обухваћени, рекао Штефан Филе.

Србија мирно очекује одлуку ЕУ о отварању преговора о чланству, поручио председник Николић после састанка са европским комесаром Штефаном Филеом и додао да је сигуран да ће у јуну, или свакако до краја ове године, тај циљ бити испуњен. Филе се раније данас састао са потпредседницом Владе Сузаном Грубјешић и председником ДС-а Драганом Ђиласом.

Николић је нагласио да су власти у Београду урадиле све што су могле за добијање датума за почетак приступних преговора са ЕУ.

"До сада је то (одлука) зависила од Србије. Више не", рекао је Николић.

"Србија је близу остварења свог циља који је и заслужила" рекао је председник и подсетио да је рад на споразуму са Приштином био веома тежак. 

Николић је рекао да Влада има право да провери подршку грађана споразуму са Приштином на референдуму, али је истакао да је српска заједница на КиМ, посебно на северу, тим споразумум обезбедила више права него што је до сада уживала.

"Рад на спорзуму са привременим институцијама у Приштини био је веома тежак. И сами видите како је реаговао део јавности, али ја очекујем да народна скупштина прихвати оно што је Влада договорила. А, ако је Влада одлучила да провери став и мимо скупштине, она на то има право и на референдуму", рекао је Николић.

Николић је нагласио да права српске заједнице на Косову сада проистичу из споразума склопљеног у Бриселу и да сада нико не може да говори о паралелним српским структурама на Косову. 

"Моје мишљење је да је српска заједница на КиМ, посебно на северу овим споразумом обезбедила више права него што је до сада уживала и потпуно их формализовала у односу на ЕУ, тако да су она сада изворна, а то нису нелегалне нити паралелне структуре, већ структуре српске заједнице на Косову", закључио је председник Србије.

Европски комесар за проширење Штефан Филе је оценио да је споразум приближио Србију Европској унији и честитао српским властима на уложеном напору да се до њега дође.

Филе је нагласио да до одлуке ЕУ о почетку преговора са Србијом, што се очекује у јуну, српске власти треба да раде на спровођењу споразума, борби против корупције и успостављању владавине права.

Европски комесар је рекао да је извештај Европске комисије добро прихваћен од чланица Уније и додао да је имао осећај у понедељак да се ради о историјском договору "који је превазишао и Србију и Косово".

Филе је рекао да је за ЕУ кључно да српске власти обезбеде да у спровођењу бриселског споразума учествују сви који су тим споразумом обухваћени, а начин на који ће се доћи до тога је на Београду, а не на Бриселу.

"Какав год пут изабрали, он треба да нас доведе ближе примени споразума, а не да нас удаљи. То не треба да одложи процес, већ да осигура да имплементација буде одржива", рекао је Филе на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије.

Споразум Београда и Приштине послао је снажну поруку о европском ставу Србије, рекао је Филе и додао да се Европска комисија неће мешати у евентуалну одлуку српских власти о расписивању референдума о његовом прихватању.

Филе је додао да је о том питању јуче неформално разговарао са премијером и вицепремијером, а данас и са председником Србије.

Филе је позитивно оценио извињење председника Николића за геноцид у Сребреници и додао да такве поруке доприносе "залечењу рана у региону".

Николић је захвалио Филеу на личном доприносу у постизању договора између Београда и Приштине оценивши да то не би било могуће без његове помоћи. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару