Читај ми!

Ристић: Не журити са референдумом

Евентуални референдум о споразуму о нормализацији односа са Приштином не треба организовати на брзину, рекао председник општине Зубин Поток Славиша Ристић.

Председници општина са севера Косова рекли су да евентуални референдум о прихватању споразума о нормализацији односа са Приштином не треба организовати на брзину, нити у условима, како су навели, садашње медијске блокаде.

"Сигуран сам да уз подршку наше цркве и српског народа неће успети да нас одвоје од Србије", рекао је председник општине Зубин Поток Славиша Ристић.

На конференцији за новинаре били су и председници општина Косовска Митровица, Звечан и Лепосавић, као и начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић који су јуче били на разговорима са државним врхом у Београду.

Говорећи о разговорима у Влади Србије, Ристић је рекао да Срби са севера Косова нису успели да приближе ставове са премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

"Вучић нам је рекао да је Влада спремна за референдум, али ми сматрамо да је реч о изузетно значајном питању и да је неприхватљиво да се референдум одржи за 15 дана", рекао је Ристић.

Према његовим речима, мора се озбиљно приступити формулисању референдумског питања, а о томе се морају изјаснити и четири општинске скупштине са севера Косова.

Председник општине Зубин Поток је најавио да ће те четири општине пре референдума организовати протест у Београду на који ће поред косметских Срба бити позвани сви који сматрају да Косово треба да буде у Србији.

Ристић (ДСС) је рекао да се спроводи "медијска блокада, спиновање информација", па се стога ствара лажна слика како већина грађана Србије сматра да Косово треба предати.

Наставићемо мирну борбу, сложни и јединствни јер смо уверени да је бриселски споразум штетан и непримењив, заједнички су оценили председници Општина Косовска Митровица и Лепосавић Драгиша Влашковић и Драгиша Васић, чланови владајуће Српске напредне странке.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да од челника српске Владе нису добили одговоре на бројна питања.

"Како неко ко не признаје независно Косово може да тражи од нас, Срба са Косова, да примењујемо косовске законе који проистичу из косовског Устава. Нисмо добили одговор ни на питања чији печати ће се користити у институцијама државе Србије на Косову, чији ћемо бити држављани, где ћемо се лечити, чија ћемо документа имати, регистарске таблице", рекао је Миловић.

Миловић је нагласио да ни државни званичници Србије не знају одговоре на та питања што упућује на закључак да се "све ради због добијања датума" преговора с ЕУ, уз оцену да споразум не може да се спроведе до јуна ни да је савршен.

"Бриселски споразум је штетан, а његова примена равна је етничком чишћењу, јер ће у случају да се он имплементира велики број Срба отићи са Косова", рекао је Раденко Недељковић, начелник Косовско-митровичког округа.

"Немамо право да направимо ниједну грешку. Сигуран сам да наша браћа јужно од Ибра нису за овај споразум и шаљу нам поруке подршке. Неколико политичара из личних разлога, чије породице не живе на Космету, подржавају споразум. То су они Срби који раде у институцијама непризнате државе Косово", рекао је Недељковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару